“Младотрес“ – Оксфордова реч године

“Mladotres“ – Oksfordova reč godine

18 decembra 2017

Oksfordovi rečnici proglasili su danas za reč 2017. godine pojam „mladotres“ (youthquake), čije je značenje „značajna kulturna, politička ili društvena promena koja proizilazi iz delovanja ili uticaja mladih“.

Oksfordovi leksikografi kažu da je upotreba ove reči petostruko povećana u periodu između 2016. i 2017. godine, prenosi AP, uz ocenu da je, proglašenjem tog pojma za reč godine, priznata moć milenijumske generacije.

Ovu reč je pre gotovo 50 godina skovala tadašnja urednica časopisa „Vog“ Dajana Vrilend, a korišćena je za opisivanje pojava među kojima je bio i porast podrške mladih britanskoj Laburističkoj stranci i izboru lidera od 30-ak godina starosti u Francuskoj i Novom Zelandu.

Inače, „Oksford juniverziti pres“ (Oxford University Press) svake godine prati promene u engleskom jeziku i odabira reč koja odražava raspoloženje koje je obeležilo godinu.

PROČITAJTE JOŠ – Trampova fraza „lažne vesti“ proglašena za „reč godine“ 

Predsednik Oksfordovih rečnika Kasper Gratvol izjavio je da reč „mladotres“ „tek treba da se učvrsti na američkom tlu, ali čvrsti dokazi u Britaniji govore da ta reč uzima maha“.

„U reči “mladotres“ pronanalazimo izvesnu nadu u moć promene, a usput je i zabavna u lingvističkom smislu“, objašnjava konsulant Oksfordovih rečnika Sjuzi Dent, zaključivši da je ova reč „prava nota za završetak jedne teške godine pune podela“.

Reč godine 2016. bio je termin „postistina“ (post-truth).

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *