“Младотрес“ – Оксфордова реч године

“Младотрес“ – Оксфордова реч године

18 децембра 2017

Оксфордови речници прогласили су данас за реч 2017. године појам „младотрес“ (youthquake), чије је значење „значајна културна, политичка или друштвена промена која произилази из деловања или утицаја младих“.

Оксфордови лексикографи кажу да је употреба ове речи петоструко повећана у периоду између 2016. и 2017. године, преноси АП, уз оцену да је, проглашењем тог појма за реч године, призната моћ миленијумске генерације.

Ову реч је пре готово 50 година сковала тадашња уредница часописа „Вог“ Дајана Вриленд, а коришћена је за описивање појава међу којима је био и пораст подршке младих британској Лабуристичкој странци и избору лидера од 30-ак година старости у Француској и Новом Зеланду.

Иначе, „Оксфорд јуниверзити прес“ (Oxford University Press) сваке године прати промене у енглеском језику и одабира реч која одражава расположење које је обележило годину.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ – Трампова фраза „лажне вести“ проглашена за „реч године“ 

Председник Оксфордових речника Каспер Гратвол изјавио је да реч „младотрес“ „тек треба да се учврсти на америчком тлу, али чврсти докази у Британији говоре да та реч узима маха“.

„У речи “младотрес“ пронаналазимо извесну наду у моћ промене, а успут је и забавна у лингвистичком смислу“, објашњава консулант Оксфордових речника Сјузи Дент, закључивши да је ова реч „права нота за завршетак једне тешке године пуне подела“.

Реч године 2016. био је термин „постистина“ (post-truth).

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u