MMF: Ekonomska situacija u Srbiji loša

MMF: Ekonomska situacija u Srbiji loša

23 maja 2013

MMFMisija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) procenila je da je ekonomska situacija u Srbiji loša. Posle blagog oporavka u 2010. i 2011. godini, ekonomija je opet, 2012. godine, ušla u recesiju, saznaje “Blic“.

“Ukoliko Srbija ne učini ništa na fiskalnoj konsolidaciji, godinu će završiti sa budžetskim deficitom od osam odsto BDP i rastom javnog duga na preko 65 odsto BDP“, procena je MMF, nakon dvonedeljne posete Srbiji.

MMF smatra da NBS treba da relaksira monetarnu politiku isključivo ukoliko dođe do fiskalne konsolidacije. Finansijski sistem je, prema njihovoj proceni, ostao stabilan. Međutim, MMF primećuje da su nedavni slučajevi propasti državnih banaka ukazali na neophodnost razvoja strategije za državne banke.

Primećuju i da su kreditne aktivnosti banaka male, uprkos očitoj likvidnosti poslovnih banaka, ali i da raste broj problematičnih zajmova.

Nakon posete Beogradu, misija Fonda zaključuje i da Srbija svoj model razvoja mora da okrene izvozu. Takođe, konstatuje se da su strukturne reforme hitno potrebne, posebno u delu, danas prevelikog i potpuno neefikasnost javnog sektora.

Misija, ipak, pozdravlja nameru Vlade da, u saradnji sa Svetskom bankom, pripremi plan privatizacije i korporatizacije javnih preduzeća. Neminovne su, kažu, i reforme na tržištu rada

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *