ММФ И СВЕТСKА БАНKА су оружје за државни удар, ЕВО ШТА СЕ СПРЕМА

MMF I SVETSKA BANKA su oružje za državni udar, EVO ŠTA SE SPREMA

12 februara 2019

Dokument Pentagona od 248 stranica iz 2008. godine, kojeg su potpisali general Džordž Kejsi iz američke Ujedinjene komande i Džojs Morov, pomoćnik tadašnjeg američkog ministra odbrane, koji je objavio WikiLeaks, otkriva kako su i na koji način SAD decenijama koristile i koriste MMF i Svetsku banku kao nekonvencionalno oružje.

U ovom “priručniku za podrivanje suverenih država” nema područja koje nije obuhvaćeno, od finansija i ekonomije, do nacionalnih težnji, tradicije, kulture, religije i svih pora društvenog života. Za područja za koja se obično misli da se njima bavi CIA, utvrđeno je da su na udaru međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, za koje WikiLeaks navodi da je dovedena u sumnju njihova nezavisnost kao glavnih međunarodnih finansijskih institucija.Opširan dokument otkriva kako je 2008. postojala “vizija” političke krize u Venecueli, dok u završnom delu pojašnjava kako se ovim “nekonvencionalnim načinom ratovanja”, kako ga zovu državni podsekretar Morov i general Kejsi, uticalo na političke procese od Vijetnama do Avganistana ’80-ih i dalje, kao i u ostalim američkim intervencijama u svetu.

Dokument, naravno, baca senku i na tvrdnje koje svakodnevno slušamo o hiperinflaciji i ekonomskoj krizi u Venecueli kao posledici loše uprave, jer potvrđuje tezu da, sve da je vlada u Karakasu i htela, nije mogla učiniti ništa po tom pitanju.

Utom smislu su tačne tvrdnje onih koji podsećaju da je još za vreme vladavine Uga Čaveza vlada Venecuele trebalo da krene putem dedolarizacije, raskida ekonomskih veza sa Sjedinjenim Državama, da se oslobodi američkog dolara i sebi osigura nova tržišta. Ništa od toga nije učinjeno i operacija Vašingtona, uz pomoć Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, bila je rutinski posao za američku upravu.

Američka vojska koristi glavne globalne finansijske institucije, Svetsku banku, Međunarodni monetarni fond (MMF) i Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), među ostalima, kao nekonvencionalno “oružje” za promovisanje svojih interesa u inostranstvu, otkriva tajni vojni priručnik iz 2008. godine.

Deo priručnika “Finansijski instrument nacionalne moći i nekonvencionalni američki rat” napisan je u septembru 2008. godine, a WikiLeaks je dokument objavio još u decembru iste godine.

Sada WikiLeaks ponovno skreće pažnju na dokument, koji opisuje kao “američki priručnik za sprovođenje državnih udara”, budući da pojašnjava trenutnu političku krizu u Venecueli, kao i godine kampanje ekonomskog pritiska koji je Vašington vodio protiv latinoameričke zemlje.

Deo dokumenta koji je WikiLeaks naveo pod naslovom “Finansijski instrument nacionalne moći i nekonvencionalni američki rat” navodi kako i na koji način globalne institucije mogu da služe kao sredstvo ekonomskog ratovanja za vreme sukoba, uključujući i opšti rat širokih razmera, i kako uticati na politike i prisiliti na saradnju vlade suverenih država.

Takođe se ističe da Kancelarija za kontrolu stranih sredstava američkog trezora, koja nadzire američke sankcije nametnute drugim zemljama, kao što je u ovom slučaju Venecuela, “ima dugu istoriju sprovođenja vrednog ekonomskog rata.”

U priručniku stoji kako američka vojska “shvata da pravilno integrisana manipulacija ekonomskom silom može i mora biti sastavni deo nekonvencionalnog ratovanja”. Osim toga, ističe da Savet za nacionalnu bezednost, kojeg trenutno vodi Džon Bolton, “snosi glavnu odgovornost za integraciju ekonomskih i vojnih instrumenata nacionalne moći Sjedinjenih Država u inostranstvu.”

Iluzija “nezavisnosti”

Priručnik otvoreno priznaje ono što su mnogi analitičari tvrdili decenijama, a to je da su “nezavisne” finansijske institucije, kao što su Svetska banka i MMF, zapravo produžena ruka u sprovođenju sile od strane američke vlade, kao i da ove dve institucije služe ostvarenju američkih geopolitičkih ciljeva u inostranstvu, kao što tvrdi Vitni Veb, novinarka i analitičarka portala Mint Press News.

Primer je, prema njenom mišljenju, Svetska banka koja ima sedište u Vašingtonu i čiji je predsednik uvek bio američki državljanin, a direktno ga je birao predsednik te zemlje. Vašington je ujedno i najveći deoničar banke, stoga su SAD jedini član s pravom veta, dok je američki ministar finansija Stiven Mnučin ujedno i neslužbeni guverner Svetske banke.

Međunarodni monetarni fond je takođe u velikoj meri pod uticajem Vašingtona, koji je njegov najveći deoničar i plaća najveću naknadu za održavanje institucije, podseća Vitni Veb i upozorava kako te organizacije svoje zajmove i potpore mogu koristiti za “okupaciju” zaduženih naroda.

Venecuela i druge “mete” u Latinskoj Americi

U tom smislu, analitičarka naglašava da se s obzirom na blisku vezu između američke vlade i tih institucija “ne bi trebali iznenaditi” da venecuelanska opozicija i Huan Gaido, koji se proglasio “privremenim predsednikom” što je podržao i Vašington, zatraže sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda, a nakon toga i dugom telu koje kontroliše MMF, za finansiranje njegove paralelna vlade.

Prema mišljenju novinarke Veb, to je “vrlo značajno”, jer pokazuje da je glavni cilj Gaida, osim privatizacije ogromnih rezervi nafte u Venecueli, ponovno povezivanje zemlje s dužničkom mašinerijom koju kontrolišu SAD.

Još jedna meta ovog “finansijskog oružja” bio je Ekvador, čiji je sadašnji predsednik Lenin Moreno zemlju pokušao da vrata na milost i nemilost Vašingtona i sproveo je “reviziju dodele azila” osnivaču WikiLeaksa, Džulijanu Asanž. Za ovaj “ustupak” je MMF Morenu obećao pregovore o 10 milijardi dolara zajma.

U popis je uključena i Argentina, koja je prošle godine dobila najveći kredit za spašavanje u istoriji Međunarodnog monetarnog fonda, uveliko na nagovor Sjedinjenih Država.

Ukratko, iako je Pentagonov priručnik za korišćenje finansijskih institucija kao alata u nekonvencionalnom ratu objavljen pre više od deset godina, on je važan podsetnik da je takozvana “nezavisnost” tih finansijskih institucija obična iluzija i da su one jedno od mnogih “finansijskih oružja” koje američka vlada redovno koristi kako bi slomile volju za nezavisnošću ili čak srušila suverene i osiromašene vlade, zaključuje Vitni Veb.

(logicno.com)

KOMENTARI7 komentara

 1. Velika Metla says:

  Najsvežiji primer je Nikolae Čaušesku! Rumunski narod je vratio ceo dug ovoj pljačkaškoj i zločinačkoj organizaciji MMF,i kad nije hteo da uzme još kredita ubili su Čaušeskua! Čaušeskuov zamenik je za 8 meseci zadućio rumunski narod sa preko 80 milijardi dolara! Je li potrebno još neko dodatno objašnjenje za ovu zločinačku organizaciju?

 2. Vojna i ojdesve says:

  Kraj SVETA....

 3. Nikanor says:

  Intermagazin je 13 oktobra 2014. objavio članak: OBAVEZNO PROČITATI: Ceo govor predsednice Argentine, Kristine Kiršner, koji je zapanjio Ujedinjene nacije i zapalio svet U ovom članku je objavljen i govor tadašnje predsednice Argentine o MMF, a koliko znam Argentina je već osam puta oterana u bankrot zbog takve politike.

 4. Vrana says:

  A nama je službenik mmf bio ministar finansija o moralu guvernerke je suvišno govoriti. Ova vlast se zadužila naj više od svih tako da je jasno za koga rade.

  • Velika Metla says:

   Vrana,s obzirom kakav smo narod bolje i ne zaslužujemo! Tačno je da ni drugi narodi nisu mnogo bolji,ali me baš briga kakvi su drugi,mene zanima SAMO moj narod! Neću valjda da još rešavam i probleme drugih naroda?

 5. milorad2 says:

  to se već odavno zna, svaka vlada uključujući i ovu vučićevu papazjaniju je IZDAJNIČKA kamarila dokle god saradjuje i pregovara sa tim institucijama.Verovatno ste primetili da se popišavam po 5 miliona priči, ali isto tako se napišam na vučića, svi su oni deo mozaika , kockica koja će da ispadne iz priče u pravom vremenu.I jedni i drugi broje poslednje dane, dolazi nova i potpuno nezaustavljiva srbija pametnih razumnih i čvrstih ljudi. Smešno je da čak ni oni ne znaju da dolaze ali saznaće uskoro.Ceo ovaj prljavi šljam crnila oko nas če NESTATI IZNENADA.

 6. Nikanor says:

  Nema ništa neobičnog u ovom članku veoma objektivnog Hrvatskog portala logicno.com. O ulozi MMF, Svetske banke i drugih finansijskih organizacija u Hrvatskom saboru najviše govori Ivan Pernar, najpopularniji mladi političar na postjugoslovenskim pristorima. Računica je jasna svakom iole pismenom čoveku. Ni jedna država koja se zadužila kod MMF ne uspeva vratiti samo kamatu na kredit, a osnovni dug se svake godine uvećava za iznos neisplaćenih kamata. Naravno, kako to u članku piše, u svakoj državi kojoj je "uvođena demokratija" neizostavno se kao spasilac pojavljuju MMF i Svetska banka. Ko god želi saznati podatke o javnom dugu bilo koje države pre i nakon zaduživanja kod MMF ili Svetske banke videće frapantne podatke o tome da se javni dug svake države povećao i po nekoliko puta nakon zaduživanja kod tih finansijskih organizacija. Na portalu logicno.com ima i drugih veoma interesantnih članaka, ne samo o MMF, Svetskoj banci, već i drugim "humanitarnim" organizacijama koje se pojave u svakoj državi u kojoj se naprimer sada nalazi Venecuela. Neke od tih organizacija neskriveno reklamiraju i naši političari, a naša vlast je prepuna hvale o pomoći MMF-a i njihove hvale našim reformskim uspesima, od kojih ni jedan građanin ove države ne vidi ništa osim sve veće bede i siromaštva. Teško državi čije rukovodstvo hvali MMF i državi koja zavisi od MMF-a!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *