ММФ наредио поскупљење струје у Србији!

ММФ наредио поскупљење струје у Србији!

3 септембра 2016

545acf9e-2904-4a34-be2e-12065c338451-0611srbijapocetna-preview

Стални представник ММФ-а у Београду Себастијан Соса изјавио је да је поскупљење струје било договорено као мера која је услов за окончање 4. и 5. ревизије.

Премијер Александар Вучић изјавио је јуче да је договор са ММФ-ом био да струја поскупи 7,7 одсто, али је због добрих резултата испреговарано да поскупљење буде мање, 3,8 одсто, што је око један евро по домаћинству.

Струја ће поскупети од 1.октобра, најавио је ресорни министар Александар Антић.

Соса је, на конференцији у НБС објаснио да је поскупљење било „приор ацтион“, услов за закључење четврте и пете ревизије аранжмана, а да рационализација јавног сектора за око 6.500 људи, није тај случај, већ процена и очекивање Фонда.

Он је рекао да би до краја године из јавног сектора требало да оде још око 6.500 људи.

То је, како је рекао, мање него што је првобитно планирано, али с обзиром на бољу наплату прихода, то неће довести до ризика по фискалне циљеве у овој години.

Он је, на конференцији у Народној банци Србије рекао да је „нето смањење запослених“ у јавном сектору износило око 16.000 људи и то од краја 2014. године до маја ове године.

„То је помогло да се обуздају фискални трошкови“, рекао је он.

Говорећи о јавним предузећима, он је рекао да се разговара о плановима реорганизације ЕПС-а укључујући и број запослених, спроводе се преговори и у другим предузећима, попут Железница Србије.

„Могло би да дође и до напретка на том фронту и то брзо“, рекао је он.

Соса је подвукао да су издаци за плате и пензије велики и да чине велики део укупних расхода, зато су увек важни напори да се обузда потрошња на тој страни.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Mali says:

    Kad politicari vode ekonomiju,onda imamo da je plata = rashod,odnosno da su radnici nepozeljni kao i rashodi,jer ih treba platiti,a to je RASHOD. Plate su neutralna pokretacka snaga,koja je obavezna,jer bez iste nebi postojali NIKAKVI PRIHODI, pa odatle,kako bi placali rashode i napravili razliku koja se zove ZARADA ili profit. Dragi moji politicari i Boga biste okrenuli,kako bi mogli da se omastite.A ovo je igra sa profesionalnim,svetskim politicarima,ne ovim malim,lokalnim.Sa ovima tek posle 20 god. shvatis kako su te pokrali..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u