ММФ наредио поскупљење струје у Србији!

MMF naredio poskupljenje struje u Srbiji!

3 septembra 2016

545acf9e-2904-4a34-be2e-12065c338451-0611srbijapocetna-preview

Stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Sebastijan Sosa izjavio je da je poskupljenje struje bilo dogovoreno kao mera koja je uslov za okončanje 4. i 5. revizije.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče da je dogovor sa MMF-om bio da struja poskupi 7,7 odsto, ali je zbog dobrih rezultata ispregovarano da poskupljenje bude manje, 3,8 odsto, što je oko jedan evro po domaćinstvu.

Struja će poskupeti od 1.oktobra, najavio je resorni ministar Aleksandar Antić.

Sosa je, na konferenciji u NBS objasnio da je poskupljenje bilo „prior action“, uslov za zaključenje četvrte i pete revizije aranžmana, a da racionalizacija javnog sektora za oko 6.500 ljudi, nije taj slučaj, već procena i očekivanje Fonda.

On je rekao da bi do kraja godine iz javnog sektora trebalo da ode još oko 6.500 ljudi.

To je, kako je rekao, manje nego što je prvobitno planirano, ali s obzirom na bolju naplatu prihoda, to neće dovesti do rizika po fiskalne ciljeve u ovoj godini.

On je, na konferenciji u Narodnoj banci Srbije rekao da je „neto smanjenje zaposlenih“ u javnom sektoru iznosilo oko 16.000 ljudi i to od kraja 2014. godine do maja ove godine.

„To je pomoglo da se obuzdaju fiskalni troškovi“, rekao je on.

Govoreći o javnim preduzećima, on je rekao da se razgovara o planovima reorganizacije EPS-a uključujući i broj zaposlenih, sprovode se pregovori i u drugim preduzećima, poput Železnica Srbije.

„Moglo bi da dođe i do napretka na tom frontu i to brzo“, rekao je on.

Sosa je podvukao da su izdaci za plate i penzije veliki i da čine veliki deo ukupnih rashoda, zato su uvek važni napori da se obuzda potrošnja na toj strani.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mali says:

    Kad politicari vode ekonomiju,onda imamo da je plata = rashod,odnosno da su radnici nepozeljni kao i rashodi,jer ih treba platiti,a to je RASHOD. Plate su neutralna pokretacka snaga,koja je obavezna,jer bez iste nebi postojali NIKAKVI PRIHODI, pa odatle,kako bi placali rashode i napravili razliku koja se zove ZARADA ili profit. Dragi moji politicari i Boga biste okrenuli,kako bi mogli da se omastite.A ovo je igra sa profesionalnim,svetskim politicarima,ne ovim malim,lokalnim.Sa ovima tek posle 20 god. shvatis kako su te pokrali..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *