ММФ ПРИЗНАО: Изненађени смо снагом раста економије Русије

MMF PRIZNAO: Iznenađeni smo snagom rasta ekonomije Rusije

22 februara 2024

Rusija je iznenadila snagom ekonomskog rasta u uslovima međunarodnih sankcija, izjavila je direktor Departmana za komunikacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džuli Kozak.

Pored toga, ona je izjavila da konfiskacija suverene ruske imovine koju Zapad planira nosi rizike po međunarodni monetarni sistem.„Rizici uključuju mogućnost sudskih postupaka, uzvratne mere i pretnje po međunarodni monetarni sistem“, naglasila je Kozak na brifingu kao odgovor na pitanje Sputnjika o posledicama moguće konfiskacije imovine Rusije od strane Zapada.

Prema njenim rečima, sva slična dejstva Zapada moraju imati „dovoljnu pravnu osnovu“ u slučaju da se donese odluka o njenom sprovođenju.

Takođe, ona je prokomentarisala i da održivost Ukrajine zavisi od blagovremene strane pomoći, uključujući finansijsku podršku Sjedinjenih Američkih Država.

MMF je u januarskom izveštaju značajno povećao prognozu rasta ruske ekonomije za 2024. godinu, na 2,6 odsto. Pokazatelj je porastao za 1,5 odsto u poređenju sa prethodnom procenom od oktobra 2023. godine.

Krajem januara, direktor Deprtmana za istraživanja Pjer Olivje Gurinša istakao je da privreda Rusije pokazuje bolji tempo rasta od očekivanog.

KOMENTARI3 komentara

  1. Kara- bajram Ramazani Ćeramida el Bajrami says:

    E vi ste neki faktor...

  2. michael pan says:

    Ko god neslusa MMF ekonomski napreduje. Rusija je prebogata prirodnim resursima i ima napametnije ljude.

  3. MM says:

    ...i uvredjeni

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *