ММФ У ПРОБЛЕМУ: Иран и Русија оснивају заједничку банку

MMF U PROBLEMU: Iran i Rusija osnivaju zajedničku banku

20 novembra 2015

3291960-620x330Iran je odobrio predlog Ruske Federacije o stvaranju zajedničke rusko-iranske banke, izjavio je zamenik predsednika međuvladine komisije Mehdi Mohtašami.

„Osnivanje zajedničke banke jedan je od ciljeva međuvladine komisije. Dobili smo taj predlog od ruske strane, i to je analizirala Centralna banka Irana. Postoji odobrenje i konsenzus iranske strane za stvaranje takve zajedničke banke“, rekao je Mohtašami.

On je naveo da je to „neverovatno važno“ za Iran, jer su sada iranske banke pod sankcijama.

„Jedan od mehanizama koji može da omogući i ubrza trgovinsku saradnju dveju zemalja jeste stvaranje takve zajedničke banke. Nema nikakvih primedbi povodom stvaranja banke, ali je neophodno proučiti detalje“, naglasio je on.

Ranije je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak saopštio da Rusija i Iran razmatraju osnivanje zajedničke rusko-iranske banke koja će finansirati konkretne investicione projekte.
Početni kapital zajedničke rusko-iranske banke mogao bi da bude 500 miliona dolara, rekao je Mohtašami.

„To zavisi od projekata koje će omogućavati ova banka. Primarni kapital bi mogao da bude 500 miliona dolara, a potom da se uvećava kada se razvije saradnja u oblasti trgovine i zajedničkih projekata“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, „banka će za početak raditi u korist bilateralne saradnje — trgovine, ekonomije, određenih projekata“.

Sputnjik

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *