Многе од ових намирница држите у фрижидеру, а заправо не би требало

Mnoge od ovih namirnica držite u frižideru, a zapravo ne bi trebalo

14 januara 2017

620147_girl-1712682-1920_f

Namirnice poput mesa ili jaja obavezno moramo čuvati u frižideru, ali nekim drugim namirnicama niske temperature samo će naneti štetu. Proverite koje se to namirnice nalaze na listi stvari koje ne bi trebalo da držite u frižideru.

1. Med
Čuvajte ga dobro zatvorenog na suvom mestu. Optimalna temperatura za med je između 17 i 19 stepeni Celzijusovih, ali neće se pokvariti ako je na temperaturi višoj ili nižoj od preporučene. Dobar med vremenom će se krstalizovati, a frižider ubrzava taj proces.

2. Kafa
Često možete čuti savet da se kafa može držati u frižideru, ali ako želite da ima najbolji ukus držite je na sobnoj temperaturi na suvom i tamnom mestu. Velika količina vlage u frižideru ne odgovara kafi.

3. Hleb
Mnogi misle da će držanjem hleba u frižideru sačuvati njegovu svežinu, ali on na niskim temperaturama gubi svoj ukus i postaje ‘ustajao’.

4. Tropsko voće
Banane, avokado, ananas, kivi, papaja, mango… Tropsko voće nemojte držati u frižideru jer mu niske temperature ne odgovaraju – ono prirodno raste na visokim temperaturama. Zbog toga ga držite na sobnoj temperaturi jer će ona omogućiti nastavak dozrevanja, a frižider će ga zaustaviti.

5. Dinja i lubenica
Čuvanjem dinje i lubenice u hladnjaku uticaćete na njihov ukus i uništiti vredne antioksidanse koji se nalaze u njima.

6. Crni i beli luk
Ove dve namirnice ne vole frižider jer zbog visoke vlage postaju mekani i gumeni, počnu da klijaju i mogu se ubuđati. Mnogi polovine neiskorišćenog luka iz navike stavljaju u frižider, ali radije ga stavite na suvo i tamno mesto.

7. Paprika i paradajz
Baš kao i mnoge druge vrste povrća, dve omiljene namirnice koje svi obožavamo u salatama prestaju da dozrevaju kada ih stavite u frižider. Sobna temperatura prava je temperatura za njih.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *