Много је светла међу људима

Mnogo je svetla među ljudima

7 decembra 2017

KOMAD Karola Čapeka „Iz života insekata“ spreman je za premijerno izvođenje u Beogradskom dramskom pozorištu: scenska alegorija o opasnostima militarizacije i uniformnog mišljenja za budućnost civilizacije, nastala je neposredno posle Prvog svetskog rata, ali je njena satira uvek aktuelna. Kako danas „zvuči“, videćemo 6. decembra, u režiji Ivana Vukovića.

Pred gledaocima će se naći priča o insektima, čije „karakterne“ osobine, sukobi i borba za vlast, predstavljaju metaforu ljudskog postojanja. Iznenada ih posećuje Putnik i u njihovom ponašanju prepoznaje odlike društva koje, tih dvadesetih godina prošlog veka, polako klizi u totalitarizam… Uloga Putnika pripala je Milošu Đorđeviću, glumcu Narodnog pozorišta s bogatim komičarskim opusom – sada u jednoj sasvim drugačijoj ulozi.

– Prvi put gostujem u BDP i to u glavnoj ulozi. Reč je o sjajnom Čapekovom tekstu koji nije bilo potrebno osavremenjivati, sasvim su jasne njegove rečenice i poruke – kaže Miloš Đorđević. – Kroz alegoričan, bajkovit i slikovit jezik piše o velikim i važnim osobenostima ljudskog postojanja. Verujem da je ovo pravi način da kroz slike, naizgled naivne i bezazlene, govorimo o suštinskim stvarima. I pravo je vreme za jedan ovakav tekst. Komad postavlja pitanje smisla, kuda ide civilizacija.

Đorđević objašnjava da se njegovom junaku smučio svet u kojem živi, pa je zato odlučio da ode u šumu, misleći da će tamo pronaći ono za čim čezne. Ljubav, pre svega: prijateljsku, roditeljsku, čoveka prema čoveku.

– Takva ljubav danas nam je preko potrebna. Prestali smo da se volimo i brinemo jedni za druge, zato nam se sve ovo i dešava. Ali, Putnik shvata da je u šumi još strašnije nego u ljudskoj zajednici. Odlučuje da se vrati među „svoje“, nažalost, kasno. Crvi će ga odvući pod zemlju… Čapek je predosećao da civilizaciji tek predstoji trenutak velike tragedije i velikih ratova. U međuvremenu, prošli smo toliko toga a ništa nismo naučili. Zato su njegove ideje aktuelnije nego ikada. Nažalost, čovek nikad ne uči iz svojih grešaka.

Većina predstava našeg sagovornika u matičnom teatru su komedije, a ovaj glumac je (za razliku od većine komičara) i privatno veoma duhovit i vedar čovek. Ipak:

– Ovo je jedan od mojih „ozbiljnijih“ glumačkih zadataka. Kao da sam u nekoj glumačkoj tranziciji, nadam se na putu ka tematski još ozbiljnijem repertoaru. Inače, mislim da duhoviti ljudi, puni pozitivne energije, mnogo bolje mogu da spoznaju mrak oko sebe. To što sam komičar po vokaciji, pomaže mi da uđem u ulogu Putnika iz sasvim druge pozicije. Verujem i da su duhoviti ljudi senzibilniji, jer mogu da nađu pravi način da se suoče i nose sa svim što ih okružuje. Uostalom, naša predstava nosi snažnu antiratnu poruku. Posle nje i akteri i gledaoci mogu da uvide koliko je život lep. I koliko je svetla među ljudima…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *