MOBILIZACIJA: Ukrajina pozvala sve vojnike i oficire da se hitno vrate u jedinice

MOBILIZACIJA: Ukrajina pozvala sve vojnike i oficire da se hitno vrate u jedinice

26 novembra 2014

East Ukraine CrisisVojna špijunaža Donjecke Republike upozorila je svoj državni vrh, a i javnost, da su sve komande i štabovi ukrajinskih snaga koje ratuju protiv Novorosije dobili naredbu da sa odsustava najhitnije vrate sve vojnike i oficire.

Danas su Ukrajinci granatirali Donjeck žešće nego u protekle tri nedelje. Danas su vođene žestoke borbe na periferija varošice Nikišino, ali ova naredba sigurno nije zbog toga. Iza nje stoji nešto veće i dalekosežnije.

Možda će već naredni dani pokazati: šta.

A možda je sve povezano i da pojačavanjem gerilskih dejstava na teritorijama oko Donjecke i Luganske Republike. Pogotovo u strateških važnoj Harkovskoj oblasti.

Ta oblast je, u neku ruku, već postala epicentar pronovorosijske gerile. Jer, i ova nedelja je počela eksplozijom pored kasarne jedne vojne jedinice. A pretohno su podmetnute mine eksplodirale i 9. novembra (u pabu „Stena” u kojem su se napijali pripadnici ukrajinske nacionalne garde), i 20. novembra (pored vojne bolnice), i 21. novembra (na jednoj od harkovskih železničkih stanica)…

U toj oblasti već tri meseca iz ilegale deluju „Harkovski partizani” koje Služba državne bezbednosti Ukrajine sumnjiči za 12 „terorističkih akata”.

Vojni ekspert Ivan Lizan smatra da na teritoriji Harkovske oblasti već deluje desetak partiznaskih grupa.

Po njegovoj proceni, gerila će se razrastati i aktivirati i u drugim oblastima istočne centralne i južne Ukrajine. A mete napada biće i dalje: vojne jedinice, vojni odseci, vojne bolnice, železničke pruge i stanice, vojne fabrike…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *