Моћ Бахове музике

Moć Bahove muzike

26 oktobra 2016

0balet-zene-u-d-molu_620x0

DVA jednočina baleta „Žene u de-molu“ i „Duga božićna večera“, za koje koreografiju, režiju i libreto potpisuje Radu Poklitaru, premijerno će večeras (utorak, 25. oktobar) od 19.30 biti izvedena na Velikoj sceni beogradskog Narodnog pozorišta.

„Žene u de-molu“ je balet na muziku Johana Sebastijana Baha, inspirisan divljenjem prema Bahovoj genijalnosti.

– Tragična priča o nepostojećem ženskom prijateljstvu je samo izgovor za sofisticirane kompozicije sa mnoštvom figura i za dirljive duete – kaže Radu Poklitaru. – Zahvaljujući kombinaciji Bahove nebeske muzike i moderne ekspresivne plastičnosti, završnica ovog baleta se po veličini može porediti sa tragedijom biblijskih razmera.

U baletu postoji 16 glavnih ženskih likova, a ženske uloge izvode i muškarci – na premijeri će glavne uloge tumačiti Jovan Veselinović i Brankica Mandić, dok će na prvoj reprizi On i Ona biti Dejan Kolarov i Ivana Savić Jaćić.

Balet „Duga božićna večera“ rađen je po motivima istoimenog komada Torntona Vajldera, na muziku Antonija Vivaldija.

Prve reprize ovih baleta zakazane su za 27. oktobar i 3. novembar.

NASTUP U SOČIJU

RADU Poklitaru jedan je od vodećih koreografa današnjice, autor koreografije ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijade u Sočiju 2014, kada je prilikom otvaranja izveden mini-balet „Prvi bal Nataše Rostove“ uz učešće nekadašnjih i sadašnjih članova Baleta Boljšog teatra. Dobitnik je Nacionalne nagrade „Ševčenko“, a postavio je više od trideset različitih baletskih predstava u evropskim teatrima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *