Моћ спин доктора

Moć spin doktora

12 aprila 2018

GOSPODARI medija – naziv je dela sa podnaslovom „Spin doktori i manipulacija javnošću u službi vlasti“ (u prevodu Marina Pavića), čiji je autor Marčelo Foa proteklih dana bio gost Beograda i svog ovdašnjeg izdavača, kuće „Klio“, ali i Fakulteta političkih nauka.

– I ako pretpostavimo da je novinar pošten, što bi trebalo da bude suštinska pretpostavka za bavljenje tom profesijom, da bi neko danas bio novinar, neophodno je i da poznaje tehnike manipulacije – jedna je od temeljnih tvrdnji ovog autora, koji je svoju teoriju i knjigu zasnovao na vrlo sveobuhvatnim istraživanjima tehnika manipulacije (u) medijima.

Nije bilo lako prodreti u svet spin doktora, otkriva Foa, koji dalje navodi:

– Idite u bilo koju knjižaru i zatražite neko delo posvećeno ovoj temi. Ponudiće vam obimnu literaturu o izbornim strategijama, ali o institucionalizovanom spinu ne postoji praktično ništa. Nemojte imati iluzija da ćete pronaći spin doktora koji želi da poveri svoje tajne: niko od njih neće javno priznati da je manipulator.

Pročitajte još – Malezija usvojila zakon protiv lažnih vesti

Foa razotkriva i opšteprihvaćenu zabludu da su, u eri informacija kao spektakla, i sami političari žrtve sveopšte medijske dominacije. On pokazuje da je upravo obrnuto, zato što su zahvaljujući spin doktorima, vlasti naučile kako da prividnu medijsku svemoć iskoriste za sopstvene potrebe. Marčelo Foa objašnjava kako je i zašto moguće usmeriti medije u željenom pravcu, često bez jasne svesti novinara da učestvuju u takvim operacijama.

– Premda se sheme manipulacije neprestano ponavljaju, a tehnike u kojima leži suština ovog kontinuiranog specijalnog, „asimetričnog rata“ se ne menjaju, mediji stalno iznova nasedaju na te stvari – kaže Foa, koji objašnjava da su te tehnike pogubne ne samo za novinara pojedinca već za celu struku.

U ovoj knjizi, Foa osvetljava pozadinu mnogih istorijskih događaja, od atentata na Kenedija do rata u Siriji, otkrivajući te tehnike i trikove kojima se služe medijski eksperti i nudeći uz to istorijski prikaz razvoja fenomena spina. Nama su posebno interesantni primeri medijske manipulacije, kreirani u velikim američkim pi-ar agencijama, tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

LAŽNE VESTI

AUTOR knjige koju je zaključio poglavljem „Deset godina kasnije: preplavljeni spinom, sa ponekom nadom“, Foa ističe savršenstvo modernih tehnika manipulacije i prefinjenost manipulatora, koji čine da „lažne vesti“ neretko deluju „istinitije od istine“. Jedina nada u borbi protiv te (sve)moćne, sveprisutne i sve češće institucionalizovane mašinerije (samo Vlada Velike Britanije angažovala je „vojsku od 1.500 trolova“) je u – društvenim mrežama, uz neophodan uslov da ljudi, pre svega novinari, „misle svojom glavom“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *