MOĆNA ODBRANA: Nebo nad Moskvom braniće i puk S-400

MOĆNA ODBRANA: Nebo nad Moskvom braniće i puk S-400

5 decembra 2013

S-400Pukovski komplet zenitnog raketnog sistema S-400 biće uskoro postavljen oko Moskve. Ovo je saopštio komandant ruskih Snaga vazdušno-kosmičke odbrane Aleksandar Golovko.

„Do kraja 2013. godine Snage vazdušno-kosmičke odbrane dobiće pukovski komplet zenitnog raketnog sistema S-400, koji će biti postavljen u Moskovskoj oblasti“ – istakao je Golovko.

Takođe, on je saopštio da je planirano da „2014. godine Snage vazdušno-kosmičke odbrane dobiju još jedan pukovski komplet S-400“.

Snage VKO trenutno imaju moderne zenitne raketne sisteme srednjeg dometa S-300PM, zenitne raketne sisteme velikog i srednjeg dometa S-400 „Trijumf“, zenitne raketno-topovske sisteme malog dometa „Pancir-S“, radare „Gama“, „Nebo-SVU“ i sredstva automatizacije „Fundament“.

Kako je ranije saopštio predsednik Rusije Vladimir Putin, naredne godine će VKO dobiti još tri pukovska kompleta S-400.

„Proces opremanja raketnih i drugih jedinica savremenim sistemima S-400 ide po planu. Ove godine dva pukovska kompleta tog sistema već su predata vojsci. Još tri će biti predata 2014. godine“ – rekao je Putin. Po njegovom mišljenju, to je dobar pokazatelj. On se nada da će taj rok biti ispoštovan.

Putin je naglasio da od stanja sistema Vazdušno-kosmičke odbrane zavisi strateški paritet i balans snaga. Šef ruske države je istakao da posebnu pažnju treba posvetiti oružjima bliže i dalje budućnosti.

„Mi treba da govorimo ne samo o modernim tehnologijama, već i o budućim. Mi smo o tome već govorili u fabrici „Obuhov“ – kazao je on. – S tim u vezi, napominjem da se tada radilo o zenitnom raketnom sistemu srednjeg dometa „Vitez-PVO“ i testiranju novog zenitnog raketnog sistema S-500, koji ne samo da će moći da izvršava zadatke u okviru PVO, već će, po svemu sudeći, biti i element protivraketne odbrane“.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *