МОЋНА ПУТИНОВА ВОЈСКА: Ово су највећа изненађења овогодишње параде за Дан победе (ФОТО/ ВИДЕО)

MOĆNA PUTINOVA VOJSKA: Ovo su najveća iznenađenja ovogodišnje parade za Dan pobede (FOTO/ VIDEO)

24 aprila 2017

Ministarstvo odbrane Rusije nagovestilo je glavne inovacije na ovogodišnjoj paradi povodom Dana pobede, koja će se održati u 28 gradova

Po pravilu, parade se u svim gradovima održavaju po istoj šemi, ali organizatori svake godine ceremoniji daju nešto novo, pa izuzetak nije ni ovaj 9. maj 2017. godine.

Arktička oprema

Kao što je već bilo nagoveštaja, sada je zvanično potvrđeno da će na Crvenom trgu u Moskvi po prvi put biti predstavljena vojna oprema koja je specijalno dizajnirana za Arktik. Ovakav sistem protivvazdušne odbrane već je raspoređen na zemlji Franca Jozefa.

Reč je o raketno-topovskom kompleksu “Pancir-SA” i protivavionskim raketama kratkog dometa “Tor M2DT”.

Oba sistema su postavljena na bazi terenskih zglobnih guseničara DT-30 “Vitez”. Ovakva šasija značajno povećava mobilnost sistema vazdušne odbrane.

Na testiranjima, “Vitez” je pokazao da nema nikakvih problema da se penje po strani skoro čiste klisure, da prelazi preko vodenih prepreka bez usporavanja i da ide u punoj brzini preko neravnog terena.

Ove mogućnosti su od vitalnog značaja za arktički region, a “Pancir-SA” i “Tor M2DT” su samo primeri tehnologije koja će biti ekskluzivno prikazana na Crvenom trgu u zimskoj maskirnoj boji.

Novi avioni za asove

Tradicionalno, u završnom delu vazduhu parade Pobede u Moskvi pred publikom nastupiće poznati ruski akrobacioni tim na borbenim avionima.

Ako će „Striži“ proleteti iznad Crvenog trga u uobičajenim MiG-29, u „Ruski vitezovi“ će po prvi put da pokažu javnosti Su-30SM.

Ove sjajne borce grupa je dobila od korporacije „Irkut“ tek u jesen 2016. godine. Oni su jednostavniji i lakši za upravljanje nego Su-27, kojim su ranije leteli „Ruski vitezovi“. A AL-31FP motori sa vektorom potiska omogućavaju pilotima da obavljaju složene akrobacijske manevre sa manje napora.

Su-30 je prošao vatreno krštenje u Siriji, u kojoj obavlja borbene misije podrške i pokrivanja ruskih bombardera. Po mišljenju vojnih stručnjaka, ovaj avion se pokazao u najboljem svetlu.

Uzgred, ove godine će avioni prvi put učestvovati u Paradi ponosa u Sankt Peterburgu.

Iznad trga Palata leteće helikopteri Mi-8, Mi-26, Mi-35, Mi-28N, Ka-52, borci Su-27, MiG-29 SMT, MiG-31BM, Su-35, Su-34, transportni avioni AN-12 AN-26 i Tu-134, ukupno 40 jedinica.

Podsećamo, 2015. godine na proslavi 70. godišnjice Dana pobede u severnoj prestonici su prvi put prošli tenkovi.

Baltički kompleksi

U Kalinjingradu će na paradi povodom Dana pobede po prvi put biti prikazani raketni sistemi priobalne odbrane „Bal“ i „Bastion“.

Baltička flota je dobila ove sisteme pre nekoliko dana – sredinom aprila. Ovi kompleksi su u stanju da efikasno unište površinske brodove raketama H-35 i „Oniks“ na udaljenosti do 500 kilometara.

Slični sistemi su na borbenoj dužnosti na Krimu i na Kurilima. Prema rečima zapadnih analitičara, rusko obalsko oružje za odbranu u raspoređeni zajedno sa S-400 i operativno-taktičkim raketnim kompleksom „Iskander“ – potpuno blokira pristup verovatnog neprijatelja u određenim delovima sveta.

„Bastion“, može da radi i sa kopna, pa je tako u novembru 2016. zadao složeni raketni napad na teroriste sa sedištem u Siriji.

Debitanti pešadije

Ove godine će se paradi prvi put priključiti predstavnici patriotskog pokreta mladih „Junarmija“.

Podsetimo, ona je stvorena 29. oktobra 2015. godine. Osnovni cilj pokreta – da stvori interesovanje među mlađom generacijom za položaj, istoriju Rusije i njenih heroja, istaknutih naučnika i generala.

Do danas, „Junarmija“ obuhvata više od 30 hiljada mladih Rusa, starosti od 11 do 18 godina. Mnogi od njih, zajedno sa odraslima će se naći u prvim redovima na trgovima ruskih gradova – Moskve, Habarovsak, Nižnij Novgoroda i drugih. Prepoznatljivi po svetlim crvenim uniformama i beretkama.

Pored najmlađih, debitanti parade za Dan pobede u glavnom gradu će biti vojnici i oficiri 61. posebne brigade primorskih trupa odbrane Severne flote, stacionirani u selu Sputnjik, Murmansk regiona. Ova jedinica ima slavnu istoriju, ali na Crvenom trgu 9. maja još nisu marširali.

Novi-stari tenk

Na Paradi pobede u Moskvi po prvi put biće prikazani tenkovi T-72B3M. Mnogi mediji ove nedelje objavili su ekskluzivne fotografije ovih mašina uslikanih za probu proslave u Alabinu.

Sama po sebi, verzija tenka T-72B3 poznata je javnosti već duže vreme. Pretpostavlja se da će T-72B3 sa T-90 biti u središtu ruskih oklopnih snaga do masovnog priliva perspektivne trupe „Armata“.

Međutim, modifikacija T-72B3M je potpuno nova i prvi put uvedena 2016. godine.

Ovi tenkovi čak izgledaju drugačije od prethodnih verzija – uglavnom zbog složene dinamičke zaštite „Relikt“ i protivakumulativnih rešetki ekrana na „potiljku“ kule.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je video snimak na kojem se vide probe mehanizovane kolone za veliku paradu na Crvenom trgu. Do sada je održano ukupno 14 proba na kojima je učestvovalo više od 100 pripadnika vojske.

Proba se sastojala od nekoliko važnih elemenata da bi parada izgledala savršeno,a to je ujednačen start, poravnanje vozila, tempo i brzina kretanja.

Pogledajte ekskluzivni video snimak Ministarstva odbrane:

(Glas Moskve)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *