„Moćni u Srbiji nisu plaćali porez“

„Moćni u Srbiji nisu plaćali porez“

3 avgusta 2013

Ivan SimičNIJE bilo i nema političkih pritisaka na Poresku upravu Srbije za ovih šest meseci koliko sam ja vršilac dužnosti direktora.

To odlučno, za „Novosti“, tvrdi Ivan Simič, prvi poreznik naše države, koji je nedavno Vladi stavio na raspolaganje svoj mandat. U intervjuu za naš list govori o sistemu koji je zatekao i svojoj poziciji posle izbacivanja URS iz vlasti.

Da li će promene u Ministarstvu finansija uticati i na vašu funkciju, s obzirom na to da vas je na mesto prvog čoveka Poreske uprave predložio Dinkić?

– Ministra Dinkića cenim i svakako je bio hrabar potez da me, nakon što me je ubedio, predloži za v. d. direktora Poreske uprave. Pozvan sam da se bavim onim što znam, a to je organizovanje i modernizacija rada Uprave, naplata poreza u postupcima koji su zakoniti, ali i koji poreske obveznike tretiraju na način koji podrazumeva racionalnost, razumevanje, dijalog, pomoć, saradnju, korektnost…

Ima li nekih signala iz Vlade? Jesu li zadovoljni vašim dosadašnjim učinkom?

– Ako Vlada misli da loše radim, uzeće moj mandat i dati ga drugom. Sa tim nemam nikakav problem. Najbitnije je to šta je dobro za poreske obaveznike i državu Srbiju. Moj rad neka ocenjuju poreski obaveznici. Taj posao obavljam profesionalno i u skladu sa propisima. Svakako je moja obaveza i da novom ministru omogućim da bez poteškoća na ovu funkciju imenuje onog za koga smatra da će najbolje obavljati taj posao.

Šta je najveći problem sa kojim se susrećete u radu u poreskom sistemu Srbije?

– Jedan od problema je presporo prelaženje poreskih obveznika na elektronsko poslovanje. Dalje, čudi me da je prethodnih godina tolerisana neažurnost poreskih obveznika, posebno velikih firmi i javnih preduzeća u neplaćanju poreza. Ili, čudi odsustvo fleksibilnosti, odnosno, razumevanja u zakonskim okvirima za obveznike koji imaju teškoća, jer se kod malih firmi često reagovalo previše oštro. Porez moraju svi da plaćaju, ali je dobro kada se u tom procesu ne guši obveznik drastičnim sankcijama zbog greške ili lakšeg prekršaja. Nikada se ne ubija, što kaže narod, krava koja daje mleko.

Kada očekujete rezultate unakrsne provere imovine i prihoda građana?

– To je prilično složen proces. Pristigle prijave još unosimo, a istovremeno proveravamo one za koje osnovano pretpostavljamo da imaju imovinu vredniju od 35 miliona dinara, a nisu je prijavili. Ono što je sigurno, dok sam ja odgovoran za rad Poreske uprave Srbije, taj posao će morati da se radi.

Jesu li poreski dužnici sposobni da obezbede garancije za reprogram duga?

– Više od 70.000 firmi i preduzetnika je ispalo iz zakonskog okvira mirovanja duga po osnovu kamata, zbog nemogućnosti da plaćaju tekuće poreske obaveze. Zvuči kao fraza, ali neki dužnici mogu, a neki ne mogu da obezbede garancije.

Koji poreski obveznici najviše varaju kada je u pitanju izdavanje fiskalih računa?

– Ukupno gledano, svi oni koji rade sa kešom skloni su tome da ne izdaju fiskalni račun. Imali smo za dva meseca mnogo kontrola na teritoriji cele Srbije i utvrdili smo da fiskalne isečke ne daje skoro polovina kontrolisanih poreskih obaveznika. Te provere sigurno neće prestati.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *