Модерни „Скупљачи перја“

Moderni „Skupljači perja“

11 jula 2017

KRAJEM šezdesetih godina prošlog veka Saša Petrović je verovao da nastupa vreme kada će srpski film postati evropski, a nastupio je – mrak! Ovo je istakao Petar Volk na diskusiji „Skupljači perja – međaš srpskog (jugoslovenskog) filma“, koja je održana juče u Centru za kulturu Sopot u okviru 46. Sofesta.

– Voleo je Srbiju i mladost je tražio u Beogradu, iako nije bio nacionalist, ali mu se upravo u njegovom gradu dogodila poslednja komunistička hajka – rekao je Volk, podsećajući na sve kroz šta je Petrović prolazio kada je zabranjen film njegovog studenta Lazara Stojanovića „Plastični Isus“. – Isključili su ga iz nastave na FDU, ali on je samo želeo priliku da vaspitava nove stvaraoce. Na kraju ga je ubilo to što se stvaralo oko njega. Sahranjen u Parizu, iako je želeo da počiva u Beogradu.

O reditelju o čijim je delima u svetu objavljeno više 500 kritika, govorio je i Vlastimir Sudar, filmski istoričar, koji je naglasio da se Petrović nije bavio politikom na dnevno nivou:

– Njegov izbor da adaptira „Majstora i Margaritu“ je politički čin koji je rezultovao reakcijom dogmatizma i intelektualne nesigurnosti. Savremeni autori mogu mnogo da nauče iz filma „Skupljači perja“ jer ne upada u jeftinu folklorizaciju, iako je tadašnja domaća kritika to ponekad tvrdila – zaključio je Sudar.

Književni kritiča Dejan Dabić ocenio je da je film „Skupljači perja“ poetičan i vizuelan, ali da je ipak ostao upamćen po rediteljskim rešenjima koja su moderna i posle pola veka.

PREDLOG ZA SPOMENIKE

U IME Filmske akademije nauka i umetnosti, Petar Volk je predložio da Grad Sopot stvori uslove da se podigne spomenik filmskom stvaraocu, za koji već postoji predlog nadležnima u Beogradu:

– Pripremili smo predlog Skupštini grada da se podigne i spomenik Aleksandru Petroviću – otkrio je Volk.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *