Могерини: Најјачи утицај на З. Балкану има ЕУ

Mogerini: Najjači uticaj na Z. Balkanu ima EU

13 novembra 2017

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini smatra da EU ima najjači uticaj u regionu Zapadnog Balkana. „Nisam zabrinuta za uticaj ili prisustvo bilo kog drugog partnera koje zemlje regiona imaju“, izjavila je Mogerini za Tanjug.

– Nisam zabrinuta jer sam se uverila, više puta, i tokom prošle godine, kada su zemlje bile suočene sa „komplikovanim izbornim ciklusima“, da kada je EU prisutna, prisutna sa svom svojom snagom i usaglašena, onda nema drugog partnera koji ima jači uticaj od EU u regionu – odgovorila je Mogerini na pitanje Tanjuga o tome da li je zabrinuta po pitanju uticaja ruske propagande u Srbiji i regionu.

Mogerini je posle sastanka Saveta ministra spoljnih poslova EU, kojim je predsedavala i na kome je bilo reči o globalnoj strateškoj komunikaciji EU, podsetila da je pod okriljem Evropske službe za spoljne poslove letos uspostavljen tim koji je zadužen za strateške komunikacije sa zemljama regiona.

Ona kaže da je još rano za procenu rezultata rada StratKom Zapadni Balkan, ali i naglasila da je politika prema regionu jedna od oblasti na koj se najviše radi u EU.

– Ovo je jedno od pitanja na kojem najviše radimo i to je samo po sebi deo naših strateških komunikacija. Mozete da imate najbolji tehnički tim, koji se bavi strateškim komunikacijama, ali, ako nemate pravu politiku, nemate oko čega da šaljete informacije. Na Zapadnom Balkanu imamo jaku EU politiku i poziciju i to je baza za našu efikasnu komunikaciiju – odbjasnila je Mogerini.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU ocenjuje da se komunikacija EU sa Zapadnim Balknom popravila upravo zbog činjenice da je Brisel jasan kada kaže da je budućnost regiona u EU.

– Mi želimo i potrebno je da Zapadni Balkan  sarađuje kao region i ima jasno usmerenje ka EU. Svaka od šest zemalja regiona ima svoje specifičnosti, faze i korake na kojima se nalazi, ali zajednički je jasan osećaj pravca u kome region ide – naglašava Mogerini

Mogerini je odgovarajući na pitanje Tanjuga o uticaju EU, ali i drugih spoljnih faktora u regionu, naglasila da je region Evropa i da se sa svih strana graniči sa EU.

– Mi smo jedno, mi smo porodica, mi smo geografski i istorijski povezani. Zato u situaciji kada je EU postojana i usglašena i kada su naši partneri postojani i usaglašeni ni jedan drugi uticaj ne može biti jači od tog – zaključila je Mogerini u izjavi za Tanjug.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Trifun says:

    Mi smo porodica? Od kada to? Od 1878 kada ste vi Italijani dogovorili sa Austro-ugraskom na Kongresu o nasem ropstvu i poslali autrijske vojnike da bajonetima i vjesanjem udu i okupiraju nase srpske teritorije u tadasnjoj Bosni i Hercegovini u zamjenu za Lombardiji, Furlaniji i Veneciju? Ili od 1914, 1942,1992, 1995, 1999 or 2008? Od kada smo mi to familija sinorina?? Necete se izvuci antiruske i antisrpske rasisticke genocidne hijene. EU Titanik je probusen. Smrtno. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *