Могерини: Председник Вучић зна…

Mogerini: Predsednik Vučić zna…

12 jula 2017

„Datum pristupanja Evropskoj uniji u najvećoj meri zavisi od Srbije, a članstvo će doći sa reformama i sa normalizacijom odnosa sa Kosovom“, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini za portal „Juropean Vestern Balkans“ (European Western Balkans).

U susret Samitu lidera Zapadnog Balkana koji danas počinje u Trstu, Mogerini je u intervjuu istakla da je Srbija postigla sjajne rezultate u proteklim godinama, otvorivši 10 pregovaračkih poglavlja i privremeno zatvorivši dva, i ukazala da se „reforme isplate, prvo i najvažnije za građane Srbije“.

– Predsednik Vučić zna – kao i lideri u regionu – da u najvećoj meri od Srbije zavisi kada će odrediti datum pristupanja EU. Članstvo će doći sa reformama i sa normalizacijom odnosa sa Kosovom. Oboje želimo Srbiju u EU. Srpsko rukovodstvo ja ambiciozno, pa smo i mi – rekla je Mogerini.

U pogledu budućnosti dijaloga Beograda i Prištine, šefica diplomatije EU izražava optimizam, ističući da „dobra doza optimizma i posvećenosti uvek može da doprinese dijalogu“.

– Ovo je bila veoma intenzivna godina za odnose između Beograda i Prištine: pre samo nekoliko meseci situacija je bila napeta, ali danas vidimo novu i jedinstvenu mogućnost za pomirenje. Kada postoji politička volja da se krene napred, uvek postoji prostora za optimizam – kaže Mogerini.

U tom kontekstu, podseća da su se prošle nedelje, kada se sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Briselu, svi složili da počnu novu fazu dijaloga ka punoj normalizaciji odnosa i saglasili se o važnosti primene postignutih dogovora iz dijaloga bez odlaganja.

Kad je reč o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana EU, visoka predstavnica Unije kaže da su „kriterijumi za pristupanje jasni za sve i tu nema prečica“, a tempo reformi, prema njenim rečima, zavisi od svakog glavnog grada i svakog rukovodstva jedne zemlje.

– Naša vrata su stalno otvorena: sve zavisi od svakog iz zapadnobalkanske šestorke, da pređu liniju i pridruže nam se – poručuje Mogerini.

U isto vreme, ukazuje ona, postoji jasna veza između regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i napretka zemalja regiona ka EU pri čemu, naglašava, regionalna saradnja svaku članicu zapadnobalkanske šestorke čini snažnijom. Ona ukazuje i da ne postoji stabilnost bez demokratije, i to jake demokratije.

Kako ističe, region Zapadnog Balkana je visoko na agendi EU i njena je svakodnevna tema.

– Nastavićemo da budemo najsnažniji partner regiona – zato što verujemo u evropsku perspektivu Balkana i zato što nam je potrebna saradnja kako bismo odgovorili na potrebe naših građana, od bezbednosti do ekonomskog rasta – poručuje Mogerini.

Za četvrti sastanak na visokom nivou u okviru Berlinskog procesa, koji danas počinje u Trstu, kaže da je ključni deo šireg angažmana EU sa regionom, ističući da Berlinski proces olakšava zajednički rad u cilju uvođenja Zapadnog Balkana u EU.

– EU neće nikada biti kompletna bez Zapadnog Balkana. Region je u srcu Evrope. Narodi Zapadnog Balkana dele i doprinose evropskoj kulturi, istoriji i ekonomiji. Ovaj region je deo Evrope, a takođe će biti i deo EU – u to ne postoji sumnja – zaključuje Mogerini, koja je i potpredsednica Evropske komisije.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Trifun says:

    Znaci nema ubrzavanja primanja Srbije! To je poruka na zahtjev Vucica da dodaju gas malcice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *