МОГЕРИНИЈЕВА НАЈАВИЛА опаке планове ЕУ

МОГЕРИНИЈЕВА НАЈАВИЛА опаке планове ЕУ

6 маја 2017

Сједињене Државе губе лидерство у одређеним сферама, оценила је Федерика Могерини.

Истовемено је – што је индикативно – нагласила да Европска унија „постаје поуздани партнер при решавању глобалних проблема” .

Висока представница ЕУ дипломатију и безбедност одмах потом је изговорила и оно што јој је, нема сумње, било најважније:

„Европска унија сада је у прилици да заузме позицију поузданог и моћног партнера приликом решавања крупних светских проблема у сферама у којима Вашингтон губи своје лидерство” .

У овом контексту је открила да је током своје недавне азијске турнеје имала прилику да чије указивања да је земљама које је посетила потребна тешња сарадња са Бриселом не само у економији, него и у сфњрама безбедности решавања регионалних криза.

На крају је закључила:

„Желе да раде са Европском унијом не зато што нас воле, већ зато што знају шта од нас могу да очекују, а у овом геополитичком моменту предвидљивост има посебну вредност” .

Мада није најдиректније повезана са наступом Могерини, треба указати да вероватно није случајно што је председник Европске комисије, Жан Клод Јункер, управо изјавио да енглески језик на територији ЕУ „губи на значају” .

Притом је нагласио: „Полако, али сигурно – енглески губи значај у Европи. Ја имам намеру да убудуће наступам на француском, а не на енглеском” .

Иступање Велике Британије из ЕУ, Јункер је ипак назвао трагедијом за коју кривицу сносе и остале земље чланице Европске уније.

KOMENTARI2 коментара

  1. Trifun says:

    Natupajte vi iz EU Rajha na kojem god hocete jeziku, ioanako nemate sta da kazete zlocinci. Na bilo kojem jeziku.

  2. Aleksandar says:

    Када се и ако се "опаки планови" најављују, онда су то претње, а не планови. Планови се не најављују. Кад играте шаха с неким, не говорите му своје наредне потезе. Поменута дама је иначе нико и ништа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u