МОГЕРИНИЈЕВА НАЈАВИЛА опаке планове ЕУ

MOGERINIJEVA NAJAVILA opake planove EU

6 maja 2017

Sjedinjene Države gube liderstvo u određenim sferama, ocenila je Federika Mogerini.

Istovemeno je – što je indikativno – naglasila da Evropska unija „postaje pouzdani partner pri rešavanju globalnih problema” .

Visoka predstavnica EU diplomatiju i bezbednost odmah potom je izgovorila i ono što joj je, nema sumnje, bilo najvažnije:

„Evropska unija sada je u prilici da zauzme poziciju pouzdanog i moćnog partnera prilikom rešavanja krupnih svetskih problema u sferama u kojima Vašington gubi svoje liderstvo” .

U ovom kontekstu je otkrila da je tokom svoje nedavne azijske turneje imala priliku da čije ukazivanja da je zemljama koje je posetila potrebna tešnja saradnja sa Briselom ne samo u ekonomiji, nego i u sfnjrama bezbednosti rešavanja regionalnih kriza.

Na kraju je zaključila:

„Žele da rade sa Evropskom unijom ne zato što nas vole, već zato što znaju šta od nas mogu da očekuju, a u ovom geopolitičkom momentu predvidljivost ima posebnu vrednost” .

Mada nije najdirektnije povezana sa nastupom Mogerini, treba ukazati da verovatno nije slučajno što je predsednik Evropske komisije, Žan Klod Junker, upravo izjavio da engleski jezik na teritoriji EU „gubi na značaju” .

Pritom je naglasio: „Polako, ali sigurno – engleski gubi značaj u Evropi. Ja imam nameru da ubuduće nastupam na francuskom, a ne na engleskom” .

Istupanje Velike Britanije iz EU, Junker je ipak nazvao tragedijom za koju krivicu snose i ostale zemlje članice Evropske unije.

KOMENTARI2 komentara

  1. Trifun says:

    Natupajte vi iz EU Rajha na kojem god hocete jeziku, ioanako nemate sta da kazete zlocinci. Na bilo kojem jeziku.

  2. Aleksandar says:

    Kada se i ako se "opaki planovi" najavljuju, onda su to pretnje, a ne planovi. Planovi se ne najavljuju. Kad igrate šaha s nekim, ne govorite mu svoje naredne poteze. Pomenuta dama je inače niko i ništa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *