МОГЕРИНИЈЕВА ОПЕТ ЗАБОЛА НОЖ У ЛЕЂА У СРБИЈИ!

MOGERINIJEVA OPET ZABOLA NOŽ U LEĐA U SRBIJI!

22 avgusta 2019

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić komentarisao je potez šefice EU diplomatije Federike Mogerini.

On smatra da Mogerinijeva pozivom Prištini da učestvuje na skupu u Helsinkiju na koji su pozvane zemlje kandidati za članstvo u EU, pokušava da napravi predsedan koji bi Beograd morao da prihvati, a što se, kako je dodao, svakako neće desiti.Mogerini je prvi put, na kraju svog mandata, promenila praksu i pozvala Prištinu na taj sastanak, podsetio je Dačić u izjavi za Tanjug i dodao da je zbog Prištine promenila format održavanja skupa i rekla da je pozvala na njega i „partnere“.

„U formalnom smislu to neće narušiti naš principijelni stav, jer će biti primenjen Gimnih format – i istaknuto samo ime i prezime učesnika bez državnih obeležja. Ali, suštinski gledano to je bilo poptuno nepotrebno jer ima mnogo sastanaka na kojima Kosovo učestvuje i ne treba da bude na mestu do koga razvojem nije stiglo“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, taj sastanak u Helsinkiju i pored učešća Prištine neće biti prilika da se razgovara o nastavku đialoga Beograda i Prištine.

„Neće se tamo razgovarati o dijalogu jer je to sastanak koji se dešava jednom u šet meseci kada predsedavajući EU organizuje sastanak ministara spoljnih poslova koji vodi visoki predstavnik u ovom slučaju Federika Mogerini“, rekao je Dačić i dodao da upravo visoki predstavnik šalje poziv i dodatnim učesicima.

„Zbog čega bi Kosovo bilo nagrađeno kada nisu ispoštovali ni berlinske zaključke, ni briselski sporazume, ni mnoge druge dogovore, a uveli su i takse čime su direkno ubili dijalog“, upitao je Dačić i podsetio da je i Španija zbog tog poziva protestovala.Beograd će ići na stastanak, ne zato što mislimo da Kosovo treba da učestvuje već da bi, ako su promenili format i ako će se korostiti Gimnih formula, ostavili do znjanja da Beograd ne gleda sa odobravanjem na takav potez, rekao je Dačić.

Dačić smatra da je Mogerini pozvala Prišitnu da ne bi rekli da ništa nije uradila za njih.

„I eto, pozvala ih je. Do sada ih je pozivala na ručak, a sada na formalni sastanak ali promenivši naziv da nisu kandidati već partneri“, rekao je Dačić uz ocenu da su to sve igre.

To su ipak igre koje ne donose nikakvu korist, samo donose političku štetu, rekao je šef srpske diplomatije.

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  I šta je tu novo? Da joj se Srbija nije sama napenalila ne bi joj ni mogla zabiti nož u leđa! A kad se već napenalila što da ne? Predstavnici fašističkog zapada nijednog iole normalnog Srbina ne mogu prevariti,niti ijedan normalan Srbin očekuje od njih nešto ljudsko i normalno. To očekuju samo notorne bbudale. A takvih je Srbija PUNA.

 2. Istina says:

  Nemaju kredibiliteta da rešavaju tudje probleme kad su u svoje zapali do guše. Evropa se ne bavi čak ni sobstvenim problemima a ne da rešava tamo neke zapadnobalkanske probleme. Ništa nisu uradili i ništa neče uraditi ni u buduće.

 3. Djoka Brica says:

  Pa to je valjda za ocekivanje bilo.

 4. Kosovac says:

  Ovo je prilika i razlog da se prekinu „pristupni pregovori“. Ali Dačić i kompanija to ne mogu nikako, kako i koji su oni kalibar pa da prekidaju pregovore sa svojim šefovima?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *