MOGU LI GRAĐANI SRBIJE TO DA PRIUŠTE? – Za opremanje đaka potrebno najmanje 200 evra!

MOGU LI GRAĐANI SRBIJE TO DA PRIUŠTE? – Za opremanje đaka potrebno najmanje 200 evra!

25 avgusta 2014

1_155828Kraj avgusta niko ne voli, a ponajmanje đaci. Posle više od dva meseca odmora, zabave i druženja, vreme je za nove školske obaveze. Početak godine donosi udar na kućni budžet, a roditelji će ove godine potrošiti minimum 25.000 dinara na školski pribor, odeću i obuću. To je ogroman udarac na kućni budžet!

Septembar može da bude veoma stresan i za školarce i za roditelje. Učenici strepe od novih obaveza, dok roditelji brinu hoće li moći da svojoj deci obezbede sve što im treba.

Sa osnovcima je najlakše, ali samo u prestonici

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ove godine obezbedilo je besplatne udžbenike za đake od prvog do četvrtog razreda, i to za matematiku, maternji jezik, svet oko nas, kao i radne sveske za te predmete. Ostatak knjiga kupuju roditelji.

Dok su za osnovce u Beogradu obezbeđeni udžbenici od prvog do osmog razreda, osim knjiga za strane jezike, za izborne predmete i atlase, roditelji đaka u unutrašnjosti moraju sami da kupuju udžbenike od petog do osmog razreda. Za komplete knjiga u proseku treba da izdvoje oko 7.000 dinara.

Pored knjiga, potrebno je kupiti ranac, pernice, pribor za pisanje i crtanje, dok veliki deo novca odlazi i na novu garderobu i obuću.

– Svaki roditelj želi detetu da priušti sve što želi, ali to često nije moguće. Školski pribor uglavnom kupujemo po velikim marketima, gde su cene niže nego u knjižarama, pa možemo malo i da uštedimo – kaže za Dnevno.rs Nataša M., majka sedmogodišnje Dunje.

Prema njenim rečima, za polazak u prvi razred su samo za školski pribor potrošili oko 100 evra. Ranac su platili 3.000 dinara, sveske su kupovali za 50, dok su za pernicu dali oko 700. Kako je rekla, još oko 150 evra potrošili su na jaknu, patike i nešto garderobe.

– Verovatno nismo sve ni kupili, jer tek kad počne školska godina, vidite šta vam još nedostaje. Pošto kreće u prvi razred, hteli smo da obnovimo i garderobu, a tek nas čeka kupovina zimskih stvari. Ovo je veliki udar na kućni budžet – objašnjava Nataša M.

Cene školskog pribora, rančeva, odeće i obuće razlikuju se od grada do grada, a zavise i od toga da li kupujete u velikim marketima ili u knjižarama.

Tako se cene svezaka kreću od 30 do 90 dinara, flomastera od 250 do 500 dinara, pernica 300 do 3.000, rančeva od 1.000 do 5.000 dinara.

Za vodene i drvene bojice treba izdvojiti 200 do 500 dinara, lenjiri se kreću do 350 dinara, vežbanke oko 60, a za blokove od 60 do 100 dinara.

Pored školskog pribora, spisku treba dodati i odeću i obuću, a novac možete da uštedite ako kupujete na sniženjima.

Najpovoljniji pribor u hipermarketima

Da bi olakšala kupcima, Asocijacija potrošača Srbije je prikupila sve akcijske ponude školskog pribora i objavila ih na sajtu PotrosackiReporter.rs.

Akcije su različite u marketima, a traju do 14. septembra.

Tako u marketu Idea popust na školski pribor je 42 odsto, u Disu 19 odsto, Univereksportu 30 odsto, Intereksu 36 a u Merkatoru 20 odsto.

Roditelji na ovim akcijama mogu da uštede novac, što će malo rasteretiti njihov budžet.

Celu listu akcijskih ponuda možete da pogledate ovde.

Što je dete starije, troškovi su niži

Sa srednjoškolcima je, čini se, najjednostavnije. Oni ne nose klasične rančeve, već torbe koje inače nose svakodnevno u grad i izlazak sa društvom. Takođe, u srednjim školama veliki broj profesora i ne koristi predviđenu literaturu, već se dovija maštovitijim načinima za učenje: skriptama, stručnim časopisima i različitim priručnicima koji su znatno zanimljiviji od obavezne školske literature, a sadrže istu ili čak veću količinu informacija, samo „upakovanu” na mnogo zanimljiviji način, pa udžbenik često nije ni potreban.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *