Могућ је распад САД!

Moguć je raspad SAD!

15 septembra 2015

7033075-usa-massachusetts-boston-city-flagNavodeći niz geopolitičkih, ekonomskih i društvenih prepreka sa kojima se SAD suočavaju od početka novog veka, geopolitički analitičar iz Sao Paula, profesor Antonio Gelis-Filho, smatra da planeri globalne politike treba da se spreme za moguć raspad SAD u stilu Sovjetskog saveza“.

Gelis-Filho svoj članak objavljen u brazilskom vestima započinje napomenom da su SAD pogođene dugim nizom geopolitičkih i ekonomskih poraza od početka veka, a da se sada suočavaju sa „još brutalnijim elementom: pretnjom nuklearnog napada na američkoj teritoriji od strane Islamske države“. Izražavajući nadu da su pretnje ISIS-a samo odlike psa koji laje a ne ujeda, profesor navodi da „poenta nije u tome da li će oni moći to da urade, već u tome da se osećaju dovoljno samouvereno da naprave tako nonšalantnu pretnju“.

Gelis-Filho objašnjava da se Islamska država očigledno ne plaši Amerike. A i zašto bi? Oni su već obezglavljivali Amerikance i došli u posed američke vojne opreme, tako da sam Bog zna na šta su sve spremni.

Geopolitički i društveno-ekonomski faktori

Prema gledištu profesora, „Islamska država izražava na neverovatno nasilan način ono što ceo svet trenutno doživljava, a to je da su SAD došle do tačke bez vraćanja“. On navodi konflikt u Ukrajini, gde je Rusija uspela da se suprotstavi Vašingtonu kako bi odbranila svoje strateške interese i izgradnju veštačkih ostrva od strane Kine u Južnokineskom moru uprkos upozorenjima SAD da to ne čine. Peking ignoriše upozorenja Amerike kao da je u pitanju samo neka dosadna muva.

Gelis-Filho navodi da su problemi SAD u inostranstvu nastali usled društvenih i ekonomskih problema kod kuće.

„Nakon što su toliko puta ponavljali da će doći do oporavka do kojeg ne dolazi i nakon vidljive dezintegracije društva sa sve češćim tučama zbog policijske brutalnosti i sve veće nejednakosti, možda je vreme da se postavi zabranjeno pitanje: Da li treba da se pripremimo za raspad SAD u stilu Sovjetskog saveza?“.

Materijalna osnova američke države

On objašnjava:

„Kako bi se razumelo zašto je ovakva fragmentacija moguća, neophodno je razumeti šta ovu državu čini celom. SAD nisu uspostavljene po etničkoj liniji, što pomaže mnogim nacijama da prežive. Njihova granica sa Kanadom je većinom veštačka, tako da ni geografske granice nisu tome doprinele. Zapravo, SAD su u potpunosti veštačka nacija koja predstavlja pažljivo osmišljen i uspešno sproveden plan proširenja zasnovan na ideologiji Manifesta sudbine“.

„Američku naciju je oduvek održavao jedan jedini moćni ujedinjujući faktor: uspeh. Građanski rat u 19. veku je pokazao da je ova država još u prošlosti bila sklona raspadu. Međutim, neverovatan ekonomski, politički i kulturni uspeh SAD je stvorio zver koja se hrani uspehom i koja je sada gladna. Uprkos silnoj retorici o idealima slobode, ono što je vodilo imigrante u SAD jeste jedna stvar: materijalni napredak. Šta može dalje očuvati takvu državu ako taj napredak više ne bude izvodljiv?“.

Gelis Filho napominje da, iako deluje logično iskoristiti vojnu intervenciju kako bi se sprečio mogući raspad, to ne bi spasilo državu dugoročno. „Na početku bi to možda bilo pametno, ali u jednom trenutku će oslabljena ekonomija ugroziti i korporativne interese, a uklanjanjem siromašnih i društveno nemirnih država će garantovati veću moć onima koji uspeju da upravljaju vojskom. U tom stadijumu, kolaps bi lako mogao da se otrgne kontroli kao što se to desilo u Sovjetskom savezu“.

Globalne posledice

Prema rečima Gelis-Filha, koliko god bi kolaps sam po sebi bio užasan, njegove globalne posledice bi bile još gore: „Ovaj kolaps bi mogao da predstavlja mnogo veću opasnost nego raspad Sovjetskog saveza. Sovjetski savez je izgrađen oko velikog istorijskog centra – Rusije. Postojanje istorijskog centra u Rusiji i u pojedinim sovjetskim republikama omogućilo je nastanak linija dezintegracije. Tamo gde te linije nisu bile najjasnije, usledili su ratovi: Abhazija i Južna Osetija su se borile za nezavisnost od Gruzije. Jermenija i Azerbejdžan su se borili za kontrolu nad Nagorno-Karabahom i Nakičevanom. Moldavija se podelila. Ukrajina i Rusija su se svađale oko Sevastopolja na Krimu. Svi ovi konflikti ni dan-danas nisu u potpunosti rešeni“.

„Zamislite sada šta bi se desilo u SAD, državi u kojoj se procenjuje da među civilima ima preko 200 miliona komada vatrenog oružja. Iako neke američke države imaju dugu istoriju i dovoljno bogatstava da se staraju same o sebi, ima drugih koje ne mogu, koje su potpuno ograničene svojim granicama i koje zavise od izvoza u druge države. Štaviše, mnogi okruzi u državama koje se graniče sa Meksikom su puni Meksikanaca koji bi tražili zaštitu od južnog suseda SAD u slučaju kolapsa“.

Gelis-Filho navodi da je još jedan razlog za strah od hipotetičkog kolapsa „mnoštvo američkih vojnih baza širom sveta, od kojih je većina bolje opremljena nego lokalne vlasti. Ko bi upravljao ovim bazama i kako? Ovde lekcije iz raspada Sovjetskog saveza ne pomažu“.

Gelis-Filho kao najveći problem sveta koji bi se suočio sa mogućim kolapsom navodi američki nuklearni arsenal.

Kako on navodi: „Za razliku od onoga što se desilo u Sovjetskom savezu, gde je Moskva imala dovoljno kontrole nad sovjetskim strateškim snagama, kontrola nad vojskom ne postoji u SAD“.

Profesor Gelis-Filho veruje da postoji dovoljan broj razloga da političari u svetu počnu da se pripremaju za mogućnost raspada SAD u stilu Sovjetskog saveza.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Mile says:

  To bi bilo extra, da se sotona, stara zmija, djavo raspadne u komade. Ja glasam za

 2. miroslav says:

  Nije moguc raspad Amerike.Ima mnogo razloga zasto.Jedino neka prirodna katasrofa naravno.

 3. Za tri dece says:

  Miroslave, jedna od najčešćih izreka i mudrosti u Americi, opšte prihvaćena od naroda je - You can do it! Pa tako gledajući, Amerika to može! Amerika sve može! Nije to moja izreka, nego američka.

 4. Miticus says:

  Uvek se izmisljaju neki strahovi, kako bi opravdali svoje postojanje i svoje postupke. Ako strahovi od smaka sveta, Rusije, tajnim zaverama, Sotonama, Nibira ili bilo cega drugog, ne prolaze, moraju se pokrenuti "realni" strahovi narodu, jer strah coveku oduzima zdravorazumsko razmisljanje i na taj nacin se drzi u pokornosti. Strah za goli zivot je jaci od straha da li ce neko ostati gladan, pa tako onaj ko se uprpi, nece razmisljati da li je gladan. Opet se ocekuju nova ulaganja u vojnu industriju i medije i nove zanimljive price, kojim ce se zamajavati americki narod, pa i ceo svet..

 5. Lune says:

  Hm,hmm...najveci "uspeh", amerika je postigla, po zavrsetku Drugog svetskog rata,"pomazuci", nemackoj i drugim zemljama da se oporave.Gomila stampanih dolara,razni MMF, obogatili su ameriku, za to kratko vreme za 25 puta, vise nego u celoj istoriji.Verovatno, amerika neguje tu svoju "tradiciju", rat, rusi,kreditiraj,kamatuj...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *