Moguć nastavak suđenja bez prisustva Mladića

Moguć nastavak suđenja bez prisustva Mladića

10 septembra 2013

RatkoMladicPretresno veće Haškog tribunala zakazalo je nastavak suđenja Ratku Mladiću za sutra, upozoravajući Odbranu da će se saslušanje svedoka nastaviti bez obzira pojavio se Mladić u sudnici ili ne, osim ukoliko dođe do značajnijih promena u njegovom zdravstvenom stanju.

Mladićev branilac Branko Lukić prethodno je rekao da njegov branjenik želi da prisustvuje suđenju, ali da mu to ne dozvoljava bolest.

Lukić je zatražio da lekari detaljno pregledajuMladića i tako utvrde da li on ne želi da učestvuje u procesu ili za to nije sposoban.

„Naš stav je da bi nastavak suđenja u odsustvu generala Mladića bio kršenje pravila Haškog tribunala i da mi u tome ne želimo da učestvujemo.

Ukoliko budemo primorani, tražit ćemo izuzeće Veća pošto smatramo da ovo suđenje, bez izričite saglasnosti Mladića, u stanju u kojem se nalazi, ne može biti nastavljeno“, upozorio je advokat Lukić.

Predsjedavajući sudija Alfons Orie naglasio je, međutim, da „Pretresno veće, a ne Odbrana, kontroliše ovaj proces“ i da reči branioca Lukića to neće promeniti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *