MOGUĆI SAVEZNICI? : U Srbiji 64 zaostale NATO bombe

MOGUĆI SAVEZNICI? : U Srbiji 64 zaostale NATO bombe

16 decembra 2013

bombardovanje-11128267369Na teritoriji Srbije postoje 64 neeksplodirane bombe zaostale iz NATO bombardovanja, kaže Direktor Centra za razminiranje Branislav Jovanović.

Jovanović je naveo da nije reč o avio bombama iz Drugog svetskog rata, da se bombe nalaze u okolini Beograda, Novog Sada, Kraljeva, Niša, Užica i juga Srbije i da je Centar za razminiranje od 2002. godine do sada uklonio sedam bombi.

On je za Pink istakao da su uklonjena neeksplodirana ubojna sredstva sa površine od oko 21 milion kvadratnih metara, što se uglavnom odnosi na NATO bombardovanje i lokaciju u okolini Paraćina, gde se dogodila eksplozija u vojnom skladištu.

Jovanović je istakao da nema preciznih podataka o tome koliko je neeksplodiranih bombi i raketa iz Drugog svetskog rata, jer se nije vodila precizna evidencija od 1941. do 1945. godine, ali da od ukupno bačenih svih ubojnih sredstava na Srbiju u to vreme „zaostane oko 10 odsto“.

Prema njegovim rečima, od tog broja treba oduzeti sve površine, bombe i rakete koje su uklonjene od 1941. godine do danas.

Srbija je u proteklom periodu uspela da ukloni sva takozvana klasična minska polja, a na jugu Srbije ostale su grupe mina, što će predstavljati posao u narednom periodu, kaže Jovanović.

Jovanović je rekao da avio bombe iz Drugog svetskog rata nisu samo ekskluziva Srbije, nego da se i druge zemlje suočavaju sa ovakvim problemima iz Drugog svetskog rata i da nema mesta prevelikoj panici.

On je dodao da su još 2007. i 2008. obavljena izviđanja na 12 lokacija na Savi i Dunavu, da postoje saznanja da se na tim lokacijama nalaze neeksplodirana ubojita sredstva, da su izrađeni projekti za njihovo uklanjanje i čeka se donator koji će to finansirati.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *