Могући сукоби руских и америчких тенкова у Сирији

Mogući sukobi ruskih i američkih tenkova u Siriji

17 septembra 2015

izraelski-tenkoviAmerički „abrams“, koje su oteli borci Islamske države, imaju male šanse da se suprotstave ruskim tenkovima T-90. Američka vozila zaostaju po karakteristikama za ruskim, a neophodna im je i stalna materijalno-tehnička podrška, piše list „Nešenel interest“.

Ruska vojna tehnika u Siriji može da uništi tenkove M1A1 „abrams“ koje su oteli borci organizacije Islamska država, ocenjuje ovaj list.

Ranije su zapadni mediji preneli da je Rusija u Siriju uputila nekoliko tenkova T-90 „vladimir“. Verovatnoća sukoba ruskih vozila sa otetim američkim tenkovima relativno je mala, ali se ne može u potpunosti isključiti. Teroristi su uspeli ne samo da unište tenkove M1A1 SA „abrams“ iračke vojske, nego i da ih preotmu i da počnu da ih koriste. Sada se ova vozila nalaze na teritoriji Iraka, ali se može očekivati i da budu prebačeni u Siriju, navedeno je u članku.

U slučaju sukoba „abramsi“ najverovatnije ne bi bili na visini zadatka. Pre svega, tenkovima Islamske države upravljaju amateri, bez specijalne pripreme i umeća da rukovode takvom vojnom tehnikom. Ruskim T-90 upravljaju profesionalni vojnici sa razrađenom taktikom. „Abramsi“ su projektovani za ispunjavanje svoje funkcije u sastavu regularnih vojnih snaga, ali borci Islamske države mogu da upravljaju samo pojedinačnim vozilima — formiranje oklopnih tenkovskih jedinica i vođenje borbenih dejstava u takvom formatu zahteva veliku utreniranost kojom vladaju ruski i američki vojnici, piše „Nešenel interest“.

Pored toga, izvozna verzija M1A1 „abrams“ koju su Amerikanci isporučili Iraku nije opremljena oklopom od osiromašenog uranijuma, kao ni kompleksom dinamičke zaštite, dok su ruski tenkovi zaštićeni mnogo bolje. Vozila Ruske Federacije takođe imaju prednost jer imaju materijalno–tehničku podršku. „Abramsima“ su stalno potrebni rezervni delovi i municija, kao i gorivo koje vozila troše u velikim količinama.

U slučaju sukoba T-90 i „abramsa“ prednost bi imala ruska vozila, uključujući profesionalizam vojnika koji njima upravljaju, zaključuje „Nešenel interest“.

(webtribune)

KOMENTARI3 komentara

  1. miroslav says:

    Kakav bombastican naslov!Kao da je iz udruzenja ,.Sloboda,.Dr.Jeretic.Lako je vama iz Amerike i Kanade pisati sta ce ko kome da uradi.

  2. Djuro says:

    Mislim da su na slici izraelski tenkovi

  3. miroslav says:

    Djuro ,a ciji bi bili nego Izraelski.Nego eto voze se kao kao kabadahije tamo.Dok nasi zavrsise u Hagu,oni vrse ratne zlocine i niko im nista ne moze.I nece moci.Mnogo su bogati a moc im je u zlatu,njihovim bankama,svima mogu sve da sruse a njima niko ne sme nista.Samo Engleze i Italijane ne smeju da diraju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *