МОЈ НОВИ ПРИЈАТЕЉ ПУТИН: Филипини незадовољни понашањем Американаца и окрећу се Русији!

MOJ NOVI PRIJATELJ PUTIN: Filipini nezadovoljni ponašanjem Amerikanaca i okreću se Rusiji!

17 decembra 2016
15510-duterte-9

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte (71) zapretio je u subotu da će prekinuti sporazum prema kome je američkim trupama dozvoljeno da borave u toj zemlji, ukoliko SAD sprovede odluku o ukidanju velikog paketa pomoći, prenose agencije.

Američka vladina agencija Milenijum čelindž korporejšn, saopštila je ove nedelje da je njihov odbor izrazio zabrinutost zbog poštovanja prava i ljudskih sloboda na Filipinima, ali da nije odlučio da li da potvrdi ili ukine humanitarnu pomoć Filipinima.

Ta agencija je saopštila da će nastaviti da prati dešavanja na Filipinima, pre naredne sednice u martu 2017. godine. Duterte je zbog toga u svom govoru u Davau, a nakon posete Kambodži i Singapuru, kritikovao taj stav.

– Razumem da smo napadnuti od strane te agencije. Ok, pozdravljam to. Mi ne možemo da preživimo bez američkog novca, ali kao što znate Americi se može primedba uputiti. Poručio bih im da se pripreme da napuste Filipine. Pripremite se za opoziv ili ukidanje sporazuma – rekao je Duterte.

On je poručio SAD da ako oni mogu da ukinu pomoć, može i on sporazum i dodao „Baj, baj Ameriko“.

Duterte je i ranije iznosio slične pretnje, u junu ove godine, a njegovi službenici su negirali njegove izjave, čime su stvarali konfuziju. Filipinski predsednik amerikance naziva „kučkinim sinovima“ i „hipokratama“, dok za Kineze govori da imaju „najlepšu dušu“ zbog ponuđene finansijske pomoći.

„I što mi onda treba Amerika“, upitao se on.

Duterte je kazao i da bi Rusija mogla da bude veoma važan saveznik jer „ne vređa“ i „ne meša se“.

Filipini su bili predviđeni za novi paket pomoći, nakon što je prethodni petogodišnji program za redukciju siromaštva uspešno primenjen. Taj program je iznosio 434 miliona dolara pomoći.

izvor: vesti-online.com

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *