Molitva ima isceliteljsko dejstvo na ljudski organizam, pokazuju snimci mozga – VIDEO

Molitva ima isceliteljsko dejstvo na ljudski organizam, pokazuju snimci mozga – VIDEO

8 novembra 2016

molitva-640x406

Doktor Endrju Njuberg, iz bolnice Tomas Džeferson u Filadelfiji, već 20 godina proučava efekat molitve na mozak svojih pacijenata i kaže da molitva nije lek za rak, ali da može da bude veoma korisno pomagalo nauci pri lečenju obolelih od ove opake bolesti.

– Sa desne strane sa nalazi mozak osobe koja miruje i on je znatno crvenije boje u odnosu na mozak osobe koja se moli – objasnio je doktor Njuberg, pokazujući snimke na svom mobilnom telefonu.

Ove promene, tvrdi Njuberg, su sigurni znaci da molitva ima neke isceliteljske moći.

-Sa naučne strane mi pratimo ove promene u vidu različitih moždanih aktovnosti, kao i promene hemijskih jedinjena koje se nalaze u mozgu – objašnjava Njuberg.

On je naglasio da je mozak najbitniji organ u ljudskom telu jer kontroliše, disanje, rad srca, krvni pritisak, pa se na ovaj način efekti molitve mogu preneti na celo telo, a kao krajni rezulta mogu da imaju lekoviti efekat.

Međutim, skeptici tvrde da te promene nemaju nikakvo lekoviti dejstvo, a i da ima, da ne postoji dokaz da su efekti molitve.

– Vaš mozak reaguje i kad jedete čokoladu, srećniji ste – skeptičan je doktor Ričard Sloan.

On je takođe objasnio da mnoge stvari mogu da utiču na mozak i da ne vidi ništa specijalno u molitvi.

Sloan je objasnio da religija pruža utehu pacijentima u stresnim situacijama i upozorio da se ne treba oslanjati na veru kao neki “svemogući kosmički lek“.

S druge strane, Njuberg smatra da religija i medicina treba da sarađuju.

– Mi smo svesni da religija nije lek za rak i da neće izlečiti pocijenta od bolesnog srca, ali možemo da savetujemo vernicima da se mole kako bi se osećali bolje – izjavio je Njuberg.

(Blic)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Ovaj siroti doktor Endrju Njuberg, iz bolnice Tomas Džeferson u Filadelfiji je stvarno dobar čovek, ne što je doktor, već zato što je shvatio šta znači molitva. Jedino još nije utvrdio kako i kome treba da se čovek moli u Americi, da li da moli nekoga da mu da neki dolar, ili da se moli nekome da ga ne ubije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *