MOMČILO KRAJIŠNIK: Izetbegović i Silajdžić nisu krivi i ja im ne bih sudio

MOMČILO KRAJIŠNIK: Izetbegović i Silajdžić nisu krivi i ja im ne bih sudio

29 septembra 2013

Ko je Momčilo Krajišnik ili "Gospodin Ne"Odgovarajući na pitanje, da li je trebalo da u Hagu odgovaraju i Alija Izetbegović i Haris Silajdžić, Krajišnik je kazao da „oni nisu ništa krivi i da im on nikad ne bi sudio“

Nekadašnji visoki funkcioner Republike Srpske Momčilo Krajišnik rekao je da je „etiketa ratnog zločinca – prava kazna“, te da je on „osuđen zbog zločina koje su radili tamo neki ljudi“.

„Nije kazna samo zatvor, jer je čoveku umreti svakako“, rekao je Krajišnik za privatni sarajevsku Face TV i dodao da će svoju budućnost posvetiti tome da dokaže da nije kriv za ratne zločine u BiH.

„Haški sud je hteo da osudi čelnog čoveka iz Republike Srpske i ja sam naleteo kao pogodna ličnost“, rekao je Krajišnik i dodao da je Biljana Plavšić sa sudom napravila pogodbu koja je bila „nečasna“, te da se u Hagu želela prikazati kao „figura koja ništa nije odlučivala“.

„Ja sam osuđen jer je Ratko Mladić bio nadležan nekom vojniku koji je počinio zločin. Moja presuda nema u sebi činjenicu da je Momčilo Krajišnik nešto uradio, potpisao. Ja sam kriv što sam bio u krugu tih ljudi“, kazao je Krajišnik. Prema njegovim rečima, svi koji su odgovorni i krivi za ratne zločine treba da odgovaraju. Krajišnik je istakao da nije znao za plan genocida u Srebrenici i ustvrdio da ni Radovan Karadžić ništa nije znao o tome.

„Što se tiče Mladića, on je bio u Srebrenici na licu mesta, ali kada god smo kontaktirali, on je uvek bio protiv zločina. Kako god, Srebrenica je velika nesreća za srpski narod“, istakao je Krajišnik. Dodao je da je tužilaštvo u Hagu „napravilo veću štetu za BiH nego korist zbog selektivnog pristupa suđenju“.

„Devet godina sam se borio da dokažem svoju nevinost, ali nisam uspeo. Ja priznajem tu presudu, nezavisno jesam li kriv ili ne. Ostalo mi je da prikupljam dokaze i u narednom periodu dokažem svoju nevinost“, naglasio je Momčilo Krajišnik. Odgovarajući na pitanje, da li je trebalo da u Hagu odgovaraju i Alija Izetbegović i Haris Silajdžić, Krajišnik je kazao da „oni nisu ništa krivi i da im on nikad ne bi sudio“.

„Kao što sam ja želeo da se dođe do mira i oni su. Ja nikad nisam vidio da su Izetbegović i Silajdžić potpisali bilo kakvu naredbu. U Hagu su isto trebali postupiti i za drugu stranu, i osuditi samo one koji su krivi“, izjavio je Krajišnik. On je još dodao da je „Slobodan Milošević u Dejtonu, bez ikakvog razloga dao Sarajevo uz čašu viskija, te da ako iko treba da slavi Miloševića“ onda su to Sarajlije.

„Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država i tu nema spora“, rekao je Krajišnik i dodao: „Nikad neću da govorim da je Republika Srpska država u tom bukvalnom smislu – Republika Srpska je jedan deo BiH i tačka“. Momčilo Krajišnik je osuđen na 20 godina zatvora, ali je predsednik Tribunala Teodor Meron, početkom jula ove godine, doneo odluku o njegovom prevremenom oslobađanju nakon što je odslužio dve trećine zatvorske kazne.

Krajišnika je Haški tribunal 2009. godine proglasio krivim zbog njegove uloge u progonima, deportacijama, te prisilnom premeštanju nesrba tokom rata u Bosni i Hercegovini u 35 opština. Krajišnik je jedan od osnivača Srpske demokratske Stranke (SDS) čiji je predsednik bio Radovan Karadžić, i ratni predsednik Skupštine Republike Srpske. Momčilo Krajišnik danas živi na Palama.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *