Момине сликарске декаде

Momine slikarske dekade

2 marta 2018

OSAM godina otkako nas je napustio čuveni pisac, slikar i neponovljivi šarmer Momo Kapor (1937- 2010), biće obeleženo izložbom njegovih likovnih radova, u Kući kralja Petra na Senjaku. Postavku, u organizaciji Zadužbine „Momčilo Momo Kapor“, čini 30 dela iz svih stvaralačih faza, a biće otvorena u četvrtak, u 19 časova.

– Ovoga puta, sećanje na Momu, koje organizujemo svake godine početkom marta, obeležavajući dan smrti, biće u znaku retrospektive njegovog slikarskog opusa – kaže, za „Novosti“, Ljiljana Kapor, umetnikova supruga, osnivač i predsednik Zadužbine. – Izložba neće biti kao pređašnje, tematski objedinjena, već će u svakoj od pet soba biti predstavljena po jedna dekada stvaralaštva, od Akademije i najranijih radova, pa do 2010. kada je umro. Na takvu koncepciju uticao je i sam izložbeni prostor, kuća koja sama po sebi ima jednu intimnost, a čak i raspored prostorija podseća na naš dom.

Jedan deo radova pripada Zadužbini „Momčilo Momo Kapor“, ali je većina iz privatnih kolekcija. Među 30 slika, kako nam objašnjava Ljiljana Kapor, zastupljena su ulja na platnu, ali i radovi u kombinovanoj tehnici, svojstvenoj Momi, u kojima se služio i pastelom i uljanim bojama.

– Na jednom mestu publika će imati priliku da vidi sve faze kroz koje je prolazio tokom pet decenija – zaključuje Ljiljana Kapor.

Beogradsku Likovnu akademiju, Kapor je završio 1961. godine, u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Svoje slike izlagao je u Njujorku, Bostonu, Karakasu, Ženevi, Frankfurtu, Briselu, Parizu, Udinama, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i na Mećavniku.

– Slikarstvo je, za razliku od književnosti, jedan ozbiljan zanat, jer da bi neko slikao mora da ima neku vrstu ulaznice za tu umetnost. Ako ništa drugo, mora da zna kako se zateže platno na blind ram, šta je paleta, kako se mešaju boje, da ne govorim o tome da mora da savlada crtež, što je najveći oblik duhovnosti u umetnosti – zapisao je Kapor, za koga su govorili da je najbolji slikar među piscima i najbolji pisac među slikarima.

U obe oblasti, ipak, bio je superioran. Ovaj „najbeogradskiji“ od svih beogradskih pisaca objavio je više od pedeset knjiga i romana. Među čitaocima najpopularniji su bili naslovi „Provincijalac“, „Foliranti“, „Una“, „Zelena čoja Montenegra“, „Konte“, „Magija Beograda“, „Putopis kroz biografiju“, a sam je, svojim specifičnim crtežima, i ilustrovao neke od njih. Umro je u Beogradu, 3.marta 2010. godine.

NAGRADA ZADUŽBINE

ZADUŽBINA obeležava i datum rođenja Mome Kapora, 8. april, kada se naizmenično piscima i slikarima uručuje nagrada sa njegovim imenom. Ove godine red je na slikare, a ime dobitnika, kako nam je rekla Ljiljana Kapor, biće objavljeno krajem marta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *