МОМИР БУЛАТОВИЋ ОТКРИВА: Шверцовали смо мигове као тракторе! Ни С-300 нам 1999. не би много помогао

MOMIR BULATOVIĆ OTKRIVA: Švercovali smo migove kao traktore! Ni S-300 nam 1999. ne bi mnogo pomogao

30 jula 2018

Bivši predsednik savezne vlade SRJ Momir Bulatović otkrio je neke od najvećih vojnih tajni iz vremena NATO bombardovanja 1999. godine, kada je na snazi bio embargo UN na uvoz naoružanja u našu državu! Motore za remont „migova“ je, kako kaže, tadašnja država švercovala kao traktore, a moćni raketni sistem S-300 tada nismo mogli da nabavimo zbog njegovog gabarita, ali sve i da smo ga imali, on nam ne bi mnogo pomogao u borbi s Alijansom.

– U to vrijeme nije bilo moguće čak ni da remontujemo motore aviona „mig-29“. Nekoliko smo jedva prošvercovali preko Rumunije, uz deklaraciju da su u pitanju traktori i uz paprene apanaže carinicima koji ne vide dobro – naveo je Bulatović za jedan nedeljnik.Embargo UN

I zato, kako objašnjava, ne samo da je bilo potpuno nerealno nabaviti gabaritni S-300 već taj protivavionski sistem ne bi naneo štetu Alijansi – tek pedesetak oborenih aviona, nasuprot hiljadama letelica koje su oni angažovali.

– Nije u pitanju stvar koja se kupuje na trafici. Reč je o tehnološki izuzetno složenoj i po gabaritima ogromnoj mašineriji. Nju operativnom čine stotine visokoobučenih profesionalaca, koje mi nismo imali u VJ. Nadalje, sve i da nam je neko prodao ili poklonio ovo oružje, nije bilo načina da ono bude uneseno u zemlju. Na snazi je i dalje bio embargo UN na uvoz naoružanja u SRJ koji su sve susedne države poštovale bez pogovora, uključujući i Crnu Goru, koja je formalno bila u istoj državi, ali čija policija ne bi propustila takav teret po cenu oružanog sukoba – priča Bulatović.

PROBAJ NOVU DRUŠTVENU MREŽU! POŠALJI PRIČU NOVINARIMA KURIRA, KOMENTARIŠI BEZ CENZURE! KLIKNI NA LINK I PRIDRUŽI SE!

Rizik od totalnog uništenja

Čak i da je Srbija imala S-300, njime bi, kako kaže, morali da upravljaju pripadnici vojske koja ga je ustupila, što bi značilo da bi i ta država automatski ušla u rat sa NATO. A to je, navodi, prevelika usluga da biste je od bilo koga zatražili:

– Konačno, taj bi sistem mogao da nanese ograničenu štetu agresoru – moguće pedesetak oborenih aviona. S obzirom na to da je u agresiji bilo angažovano njih oko hiljadu, uzvratni udar bi mogao dovesti do totalnog uništenja državnih materijalnih dobara. Rečju, pred tolikom silom odgovorni državnici ne bi upotrebili ovaj sistem čak i da su ga imali u punom operativnom stanju.

(Kurir)

KOMENTARI4 komentara

 1. da da says:

  ko ga plaća da priča ovakve gluposti..totalan idiot..crnogorac..pun sebe i najpametniji...

 2. opet ja says:

  E ti se baš razumeš. Rusija je predložila da na ime duga prema Srbiji isporuči 1 ili 2 S-300 + još dve eskadrile MiG-29. Sa tim oružjem ne bi se usudili da nas napadnu. Ali umesto oružja, Sloba sa svojom ekipom uzima naftu radi lake zarade kroz šverc i muljanje. A o tome koliko ste oslabili državu predajom Krajine i R Srpske da i ne govorim.

  • Cp6a says:

   Čisto sumnjam da je to Rusija u vreme Jeljcina i Kozirjeva predložila. Eno postoje živi svedoci razgovora Miloševića i Jeljcina, mislim da je Živadin Jovanović, ministar inostranih poslova, koji je o tom sastanku davao izjave. A što se tiče nafte, pošto nije mogla regularno da se uveze, morala je da se švercuje i ne znam šta je tu sporno. To žutica, saradnici nacističkog zapada, prikazuje kao nešto katastrofalno, a zapravo, to je jedini bio način u tom momentu da funkcionišemo koliko-toliko.

 3. opet ja says:

  Mislim da je to čak i Lazanski potvrdio u par navrata. Inače 1991. sam bio u vojsci u avijaciji i još tada je stigao dopis svim aerodromima da se traže piloti i mehaničari da idu u SSSR na doobuku zbog nabavke još MiG-29 i novih Su-25. Verovatno je nešto od tog dogovora pokušano sa ruske strane da se izvede i prebije dug koji je Srbija, odnosno SRJ, nasledila od SFRJ. Čim su nam 1998. uveli embargo na uvoz oružja znao sam da je napad neizbežan, ali tada je već bilo kasno da se ojačamo. O tome treba postaviti pitanja i nekim političarima koji su i sada na vlasti, a i bivšim naravno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *