„MON AMI, АЛЕКСАНДАР“: Вучића у Јелисејској палати дочекао Макрон

„MON AMI, ALEKSANDAR“: Vučića u Jelisejskoj palati dočekao Makron

12 decembra 2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas, ranije popodne, u Jelisejsku palatu, na svečani ručak koji francuski predsednik Emanuel Makron priređuje za šefove država i vlada, učesnike konferencije o klimi u francuskoj prestonici.

Makron je srpskog kolegu dočekao sa „mon ami, Aleksandar“.

Njih dvojica, upoznali su se, naime, krajem septembra, na Blumbergovoj konferenciji, na marginama jesenjeg zasedanja Generalne skupštine UN.

Taj susret i razgovor protekao je, prema svedočenju srpskog predsednika, u dobroj, obećavajućoj atmosferi, što je dobilo potvrdu u pismu kopije je Makron ovih dana uputio Vučiću, a u kojem potvrđuje da će doći u zvaničnu posetu Srbiji.

Vučić je inače jedini predsednik iz zemalja Zapadnog Balkana kojeg je Makron pozvao i na svečani ručak, i na samnit o klimi, koji počinje danas popodne.

Predsednik Srbije očekuje, kako je ranije danas rekao novinarima, da će u Jelisejskoj palati imati kraći, bilateralni susret i razgovor s šefom francuske države.

VUČIĆ: SUSRET S MAKRONOM OD IZUZETNOG ZNAČAJA 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenjuje da će njegov današnji sastanak sa predsednikom Francuske Emanuelom Makoronom biti od velike važnosti za Srbiju, budući da je predsednik Francuske jedan od dve najvažnije figure u Evropi i svetu.

„Predsednik Makron uživa ogroman lični ugled na svim meridijanima“, rekao je Vučić u izjavi novinarima pred susret sa šefom francuske države, i istakao da očekuje da na današnjem bilateralnom sastanku „budu stvoreni uslovi da Makron, kako je i sam u pismu naveo, poseti Srbiju“.

„To bi bila prva poseta posle 2000. godine“ jednog francuskog predsednika, podsetio je Vučić.

„Trebalo nam je celo “punoletstvo“ da nam dođe novi predsednik. Podsetiću vas, tada je Širak došao, neposredno posle 5. oktobra, što je bilo “super, Srbi, promenili ste vlast, došao sam“ i to je bilo poštovanje, u tom trenutku, prema novim vlastima u Srbiji. Ako bi došlo do te posete nakon 18 godina, to bi bilo veoma važno za našu zemlju, za unapređenje odnosa i stavilo bi Srbiju u značajniju sferu interesovanja Francuske republike“, rekao je Vučić.

On je ukazao na značaj podrške Francuske Srbiji na njenom putu ka EU, ali i sve boljih ekonomskih odnosa.

Francuska bi, dodao je Vučić, mogla da ima uticaj i u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

„Stabilnost i mir bi bilo mnogo lakše očuvati ukoliko bismo imali podršku danas snažne, ugledne Francuske koja ima sve veći uticaj u Evropi i svetu. Predsednik Makron uživa ogroman lični ugled na svim meridijanima i zato očekujem da danas, a dogovoreno je da imamo takvu vrstu kratkog sastanka, da ćemo stvoriti uslove da Makron, kako je sam u pismu rekao, poseti Srbiju“, rekao je Vučić.

KOMENTARI2 komentara

  1. Ne says:

    Edipovac i furundzija,vesela bratija!

  2. R.Srpska says:

    FRANCUSKI YSRANI PATULJAK.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *