„MON AMI, АЛЕКСАНДАР“: Вучића у Јелисејској палати дочекао Макрон

„MON AMI, АЛЕКСАНДАР“: Вучића у Јелисејској палати дочекао Макрон

12 децембра 2017

Председник Србије Александар Вучић стигао је данас, раније поподне, у Јелисејску палату, на свечани ручак који француски председник Емануел Макрон приређује за шефове држава и влада, учеснике конференције о клими у француској престоници.

Макрон је српског колегу дочекао са „mon ami, Александар“.

Њих двојица, упознали су се, наиме, крајем септембра, на Блумберговој конференцији, на маргинама јесењег заседања Генералне скупштине УН.

Тај сусрет и разговор протекао је, према сведочењу српског председника, у доброј, обећавајућој атмосфери, што је добило потврду у писму копије је Макрон ових дана упутио Вучићу, а у којем потврђује да ће доћи у званичну посету Србији.

Вучић је иначе једини председник из земаља Западног Балкана којег је Макрон позвао и на свечани ручак, и на самнит о клими, који почиње данас поподне.

Председник Србије очекује, како је раније данас рекао новинарима, да ће у Јелисејској палати имати краћи, билатерални сусрет и разговор с шефом француске државе.

ВУЧИЋ: СУСРЕТ С МАКРОНОМ ОД ИЗУЗЕТНОГ ЗНАЧАЈА 

Председник Србије Александар Вучић оцењује да ће његов данашњи састанак са председником Француске Емануелом Макороном бити од велике важности за Србију, будући да је председник Француске један од две најважније фигуре у Европи и свету.

„Председник Макрон ужива огроман лични углед на свим меридијанима“, рекао је Вучић у изјави новинарима пред сусрет са шефом француске државе, и истакао да очекује да на данашњем билатералном састанку „буду створени услови да Макрон, како је и сам у писму навео, посети Србију“.

„То би била прва посета после 2000. године“ једног француског председника, подсетио је Вучић.

„Требало нам је цело “пунолетство“ да нам дође нови председник. Подсетићу вас, тада је Ширак дошао, непосредно после 5. октобра, што је било “супер, Срби, променили сте власт, дошао сам“ и то је било поштовање, у том тренутку, према новим властима у Србији. Ако би дошло до те посете након 18 година, то би било веома важно за нашу земљу, за унапређење односа и ставило би Србију у значајнију сферу интересовања Француске републике“, рекао је Вучић.

Он је указао на значај подршке Француске Србији на њеном путу ка ЕУ, али и све бољих економских односа.

Француска би, додао је Вучић, могла да има утицај и у очувању мира и стабилности у региону.

„Стабилност и мир би било много лакше очувати уколико бисмо имали подршку данас снажне, угледне Француске која има све већи утицај у Европи и свету. Председник Макрон ужива огроман лични углед на свим меридијанима и зато очекујем да данас, а договорено је да имамо такву врсту кратког састанка, да ћемо створити услове да Макрон, како је сам у писму рекао, посети Србију“, рекао је Вучић.

KOMENTARI2 коментара

  1. Ne says:

    Edipovac i furundzija,vesela bratija!

  2. R.Srpska says:

    FRANCUSKI YSRANI PATULJAK.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u