„Монд“: Скандал у Еулексу, усвајају локалне обичаје

„Mond“: Skandal u Euleksu, usvajaju lokalne običaje

16 novembra 2017

Predsedavajući sudija Euleksa Malkolm Simons podneo je ostavku zbog „slučajeva korupcije u okviru misije“, prenose prištinski mediji navode francuskog „Monda“.

„Poslednjih nedelja prijavio sam neke slučajeve korupcije u okviru misije. Konkretno, postavio sam pitanje povodom toga što je drugi sudija Euleksa hakovao moj mejl. Zamolio sam britansku Službu za spoljne odnose i EU da proslede slučaj policiji. Odbili su da me podrže“, rekao je Simons.

Portal „Kos-sev“ prenosi pisanje „Kohe“ da je Simons izneo i druge optužbe protiv misije, uz tvrdnju da je u potpunosti politička.

„Euleks nije misija promovisanja vladavine i zakona. To je politička misija. Svako ko misli drugačije je naivan ili glup“, rekao je Simons.

Navodi se da je on bio sudija od početka misije 2008, dok je sudskom savetu Euleksa predsedavao od 2014. godine.

Kako navodi „Mond“, ostavka Simonsa je „drugi skandal ove veličine“ sa kojim se misija suočava od 2008. godine, nakon što su je „uzdrmale optužbe Marije Bamije iz 2014. godine“.

Ona je tada navela da su zvaničnici misije primali mito od kosovskih političara. Euleks je slučaj zatvorio 2016. godine, navodeći da nema dokaza za njene tvrdnje.

„Mond“ je zatražio reakciju nadležnih, koji su rekli da Simons „nažalost još nije dostavio nikakve dokaze o svojim tvrdnjama“.

Na drugoj strani, Simons kaže da ne želi da prepusti dokaze koje ima jer ne veruje da će istraga biti nezavisna – prema protokolu, on svoja saznanja mora da iznese pred pretpostavljenima u misiji Euleks, a on želi da to podigne na viši nivo – u kancelariju šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Inače, francuski list navodi da među sudijama Euleksa postoji „otrovna atmosfera“, kao i da Simonsove optužbe stižu nakon što su se dvoje kolega žalili na njega pred disciplinskim telima.

„U pitanju su slučajevi koji dodatno narušavaju reputaciju evropskog tela koje je često optuživano da zatvara oči pred osetljivim slučajevima korupcije u ime stabilnosti i dalje nestabilne države. To se toliko dešava da deluje da su Euleks i njegovih 800 dobro plaćenih zaposlenih više prihvatili lokalne poslovne običaje nego što se bore protiv njih“, piše „Mond“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *