Моника утешила Алмодовара

Monika utešila Almodovara

31 maja 2017

ŠVEDSKI reditelj Ruben Ostlund vratio se u domovinu sa glavnom nagradom Kanskog festivala, Zlatnom palmom za film „Kvadrat“, iako njegova satirična i provokativna dvoiposatna priča o umetnosti, političkoj korektnosti i odsustvu sistema vrednosti u savremenom društvu nije bila ostvarenje koje je „dirnulo“ Pedra Almodovara, predsednika žirija jubilarnog Kana.

Kako je posle dodele nagrada priznao kultni španski reditelj, Ostlundov „uvrnut“, duhovit i originalan pogled na ono što danas živimo koji daje u filmu „Kvadrat“, ipak nije bio njegov favorit.

– Proces odlučivanja o pobednicima 70. Kana bio je „lišen nasilja“, iako je, naravno, svaki član žirija pokušavao da ubedi onog drugog u svoj izbor, nekad uspešno, nekad ne. Meni se veoma dopao film „120 otkucaja u minutu“ Robena Kampijoa, koji me je dirnuo od početka do kraja, čak me je i rasplakao. On se bavi nepravdom, a Kampijo je ispričao priču o pravim herojima koji su spasli mnoge živote. Ali, u Kanu je bio jedan vrlo demokratski žiri, jubilarna Zlatna palma otišla je Ostlundu, takođe s pravom, jer je „Kvadrat“ zbog svoje originalnosti bio jedan od glavnih favorita festivala, a Kampijou je pripao Gran pri – rekao je Almodovar.

Favorit glumca Vila Smita, kako je izjavio na konferenciji za novinare, bio je „Jupiterov Mesec“ mađarskog reditelja Kornela Mundruca, nadrealna priča o izbeglici koja nije osvojila nijednu nagradu.

– Mnogi kritičari su priželjkivali da Zlatna palma završi u rukama ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva za film „Bez ljubavi“. On je dobio Nagradu žirija, a „Jupiterov Mesec“ koji obožavam nije dobio ništa, što znači da je demokratsko glasanje ponekad s… Naravno, i društveno-politička komedija „Kvadrat“ je odličan film – rekao je Smit, koji je uz Almodovara, Paola Sorentina, Maren Ade, Džesiku Čestejn, Fan Bingbing, Anjes Žaui, Gabrijela Jareda i Park Čan-Vuka odlučivao o nagradama.

Kan je iznenadio i kada je reč o nagradi za najbolju mušku ulogu – iako su svi očekivali da ode u ruke velikana Žana Luja Trentinjana, koji je likom u filmu „Srećan kraj“ Mihaela Hanekea apsolutno dominirao, nju je ipak poneo Hoakin Feniks, koji igra glavnog junaka u trileru „Nikad niste zaista bili ovde“ Lin Remzi.

Jubilarni festival završen je glamuroznim poljupcem, kao što je i započeo – na otvaranju, italijanska diva Monika Beluči koja je vodila obe ceremonije poljubila se sa francuskim komičarem Aleksom Lucom, a na zatvaranju sa Pedrom Almodovarom, rediteljem koji voli žene, kako je izjavila.

USPEH „ŽENSKOG“ FILMA

NA proslavi 70. rođendana Kanskog festivala glumica Izabel Iper je podsetila da je samo jedna žena u istoriji, Džejn Kempion, osvojila Zlatnu palmu. Nagradom za najbolju režiju, koju joj je ovogodišnji žiri dodelio za film „Prevareni“, Sofija Kopola postala je druga rediteljka koja je za sedam decenija trijumfovala u Kanu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *