Монографија о Хиландару

Monografija o Hilandaru

9 novembra 2016

hilandar-54

U slavu Hilandara, kaže Matija Bećković, ispevano je više pesama nego i o jednom drugom srpskom manastiru. A najviše ih je napisano u našem nedobu i nevremenu. One koje su nastale u prethodnim vekovima mogu se na prste nabrojati. A one koje su nastale u naše bezbožno vreme čine malu biblioteku. Gotovo da nema nijednog savremenog pesnika koji Hilandaru nije posvetio pesmu ili knjigu.

Slavomir Vojinović (1951), izdavač, publicista i fotograf iz Mladenovca, objavio je vrlo luksuznu monografiju: „Hilandar” (Sveta srpska lavra u oku i stihu), čiji je izdavač „VD Luki” iz Mladenovca.

Kroz sve vekove, dodaje Bećković, Srbi su rađali sinove – da prisluže sveću koju je u Hilandaru zapalio Sveti Sava. I „kad su živi zavideli mrtvima” i kad je crkva bila porugana, i kad je Bog pisan malim slovom, a sveti stavljan pod znake navoda, i kad se do Hilandara moglo stići jedino iz rasejanja – rađali su se ti sinovi, i odlazili u Hilandar da se ta sveća ne pretuli. Samo Bog zna kako su i od koga su za Hilandar čuli, kojim putevima su išli, kako su se dovijali da od svojih vlasti sakriju šta su naumili. O tome još nema reči u istoriji monahologije, o tome ćute i njihove lobanje u hilandarskoj kosturnici.

– Promišlju Božijom prvi put sam posetio jedinstvenu monašku republiku – Svetu Goru Atonsku, taj čarobni vrt Presvete Bogorodice i srpsku carsku lavru, manastir Hilandar oktobra 2012. A potom, opet, voljom Svestvoritelja, septembra 2013, oktobra 2014. i juna 2015. I, kao prvi put, uvek bi se sa strahopoštovanjem ukrcavao na brod u Uranopolisu, a sa još većom ustreptalošću i uzbuđenjem, u Jovanici, kročio bih na tlo Svete Gore Atonske. Dok bih se približavao Hilandaru u meni bi rasla strepnja – smem li i mogu li ja, nedostojan, da kročim u manastir kome su temelje, kao i vaskolikom srpstvu, postavili Sveti Sava Srpski i Sveti Simeon Mirotočivi – ističe Slavomir Vojinović.

I tako je svaki put, dolazio u Hilandar Slavomir Vojinović i fotoaparatom slikao svetinju iz svog ugla. Da nije bilo putovanja na Svetu Goru, u taj Perivoj Prečiste Bogomajke i njene manastire, a pre svega poseta svetinji srpskoj, osmovekovnom Hilandaru, ne bi bilo ni ovog dela koje je u čitaočevim rukama.

Uz izuzetne fotografije Slavomira Vojinovića, tu su i najpoznatiji stihovi naših pesnika o Hilandaru: Miodraga Pavlovića, Slobodana Kostića, Matije Bećkovića, Ljubomira Simovića, Ljubiše Đidića, Ivana Negrišorca, Ratka Markovića Riđanina, Predraga Baje Lukovića, Đorđa Sladoja, Dobrice Erića, Staniše Nešića, Zorana Milića, Adama Puslojića, Đoka Stojičića, Dragana Dragojlovića, Raše Perića, Budimira Dubaka, Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca, Slavomira Gvozdenovića, Radosava Stojanovića, Radomira Uljarevića, Miroslava Josića Višnjića, Krstivoja Ilića, Rista Vasilevskog, Milisava Milenkovića, Dragana Borisavljevića, Mome Dimića…

Slavomir Vojinović, naglašava Dušan Stojković u najnovijoj knjizi, osobenoj antologiji fotografija i pesama ujedno, omogućio je najslavnijem našem manastiru da progovori svojim kamenim snovima, fotografiji da nas obasja svojom propevalom svetlošću, pesmama da nam dotaknu dušu melodijanjem stihova.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. TADZA says:

    DALI ZNATE DA HILANDAR PRIPADA GRCKOJ CRKVI. DALI ZMATE DA SADA JE NAVALA KOMUNISTA I NJIHOVE DECE NA HILANDAR DA MONASI NESTIZU. MISLE KOMUNISTI DA CE PREVESLAJU BOGA DA SE ZABORAVILO PISANJE U KANDILA JAHANJE CRKVENJAKA I POPOVA, OTIMANJE ZEMLJE DOMACINIMA DOK JASENOVAC RADI U TRI SMENE- UBIJA SRBE USTASE -- KOMUNISTI UBIJAJU SUMADISKE DOMACINE A NA JASENOVAC NI METAK NIJE ISPALJEN. AKO IM BOG OPROSTI ONDA MU JA PORUCUJEM BOZE JEDI GOVNA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *