MONOPOL BANAKA: Krše propise, ali naplaćuju kredite

MONOPOL BANAKA: Krše propise, ali naplaćuju kredite

3 marta 2014
salter-banka-opstinaNeke banke nisu spremne da izađu u susret građanima koji više nisu u mogućnosti da otplaćuju uzete kredite, jer su ostali bez posla ili ne primaju platu. Iako javno govore da svojim klijentima sa problemom u otplati nude grejs period od šest meseci do godinu dana tokom koga otplaćuju samo kamatu za uzetu pozjamicu, dok glavnica miruje, a neke čak „zamrzavaju“ cele rate – toga u praksi gotovo da nema. Do naplate svojih rata dolaze čak i kršeći propise.
Evo i primera. Beograđanka S. B. je uzela gotovinski zajam kod jedne strane banke koji je uredno otplaćivala dve godine. Sa uplatom poslednje rate je kasnila 36 dana, jer više ne prima redovno platu, a banka je 37 dana pustila administrativnu zabranu na platu sa celim iznosom preostalog duga za ovaj zajam zahtevajući da se dve trećine njene zarade uplaćuje banci. Prema zakonu kašnjenje mora da bude barem 60 dana, da bi ga evidentirao Kreditni biro, a zatim kreće prinudna naplata.
„Rata mi je bila 12.516 dinara, a prošlog meseca sam uplatila 5.000 manje, jer nisam primila platu“, kaže S. B.
„Banka mi je poslala opomenu posle pet dana da izmirim dugovanja, a kako to nisam učinila, posle 36 dana je pustila na naplatu ceo preostali dug za zajam. Banka nije prihvatila objašnjenje da kasnim sa uplatom zbog kašenja moje plate, niti mi je ponudila neko rešenje u vidu grejs perioda, produžetka roka otplate kako bi se smanjila rata ili bilo šta drugo da mogu da nastavim sa regularnim vraćanjem zajma.“
Još gore je iskustvo, takođe Beograđanke G. P., čija je firma zapala u stečaj, plata joj je drastično smanjena i nije redovna. Kada je zatražila grejs period i produžetak roka otplate odbili su je, jer su procenili da je njena firma rizična zbog stečaja i da mora redovno da vraća rate. Kako je imala depozit, sada joj banka svakog meseca od toga skida ratu. Šta će biti kada se iscrpi depozit, još ne zna.
U najgorem problemu su građani sa stambenim kreditima koji su za svoje zajmove položili hipoteke. Kada prestanu da plaćaju rate dva meseca, banka ih upozori, a nakon mesec dana pokreće postupak za prinudnu naplatu, odnosno podnosi sudu zahtev za aktiviranje hipoteke. Banke ih savetuju da sami prodaju stanove i otplate dug.
Neplatiša sve više
U Srbiji oko 130.000 građana nije više u stanju da otplaćuje uzete kredite ili za nešto više od 10.000 korisnika nego lane. Najveće je kašnjenje za gotovinske i potrošačke zajmove, kao i kreditne kartice. Za oko 500 korisnika stambenih kredita banke su aktivirale hipoteke.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *