Monsanto i pacovi, GMO i istina o Seralinijevom istraživanju

Monsanto i pacovi, GMO i istina o Seralinijevom istraživanju

20 januara 2014

svet-franc-pacovi.-01Sećate li se istraživača po imenu Žil – Erik Seralini, njegove studije o GMO iz 2012 godine i kontroverzi oko nje ?

Seralini je hranio pacove sa GMO, kukuruzom otpornim na Monsantov Raundap, razvio im se tumor. Neki su crkli. Studija je objavljena u časopisu “ Prehrambena i hemijska toksikologija “ (Food and Chemical Toxicology). Objavljene su i slike pacova.

Usledio je talas kritike od biotehnološke industrije. Pritisak. “ Stručnjaci“ su rekli da je studija krajnje nenaučna, primenjeni metodi neprofesionalni, da je Seralini od samog početka bio pristrasan.

Časopis koji je objavio Seralinijevu studiju se predomislio i povukao je.

Zašto ? Ne zato što je Seralini uradio bilo šta nemoralno, ne zato što je plagirao materijal, ne zato što je na bilo koji način bio nepošten, već zbog toga što je:

Koristio pacove sa (navodno) inherentnom tendencijom da razviju tumore (Sprag – Davlijeve deformacije) i zato što je koristio premalo pacova (10). To je to. To su Seralinijeve greške.

A znate li ovo ? Osam godina pre Seralinija, Monsanto je takođe istraživao odnose pacov-tumor-GMO i studiju objavio u istom časopisu. Monsantova studija je pokazivala da nema nikakvog problema tumora u pacovima. Ali postoji jedna eksplozivna zvrčkica. Monsanto je koristio isti soj pacova kao i Seralini, i u istom broju (10). Niko se požalio nije.

Majkl Hansen, viši naučni savetnik u Savezu potrošača, u intervjuu sa Stivom Vudvordom za Living on Earth, objašnjava:

„Pa, ono što je Seralini uradio suštinski je isto prehrambeno istraživanje koje je Monsanto uradio i studiju objavio u istom časopisu osam godina ranije. U tom istraživanju, oni (Monsanto) su koristili isti broj i isti soj pacova, a došli do zaključka da nije bilo problema (s tumorom). A onda, osam godina kasnije, kada je neko (Seralini) uradio taj isti eksperiment, samo što ga je sprovodio dve godine a ne tek 90 dana, njihovi podaci sugerišu da postoje problemi, (sada) je odjednom broj pacova suviše mali !? Pa, ako je bio suviše mali da pokaže da postoji problem, nije li suviše mali da pokaže da problema nema ? Oni rekoše da bi trebalo sprovesti veće istraživanje, ispostavilo se da Evropska komisija već troši 3 miliona evra da uradi ono što je Seralini već uradio; istraživaće dve godine, koristiće 50 ili više pacova i posmatraće karcinogenost. Dakle, oni će zapravo sprovesti potpuno istraživanje raka, što sugeriše da je Seralinijev rad ipak bio bitan, jer ga ne biste pratili sa istraživanjem od tri miliona evra, ako je to potpuno bezvredna studija.“

Bum !

Lepo mogu da čujem Monsantove krimose kako brbljaju u slušalicu: „Ovaj, mi, biotehnološka industrija, obnarodovali smo svoju studiju. Koristili smo 10 pacova Sprag – Davlijevog soja. I to je bilo dobro. Posebno je dobro što je naša studija pokazala da je GMO hrana bezbedna. A onda ovaj tip Seralini dolazi sa istom studijom i istim sojem i brojem pacova, i otkriva tumor. To nije dobro. To je veoma loše. On…on…je koristio pogrešne pacove…ovaj…nije koristio dovoljno pacova. On je prevarant. Ovaj, oću reći, koristili smo istu vrstu i isti broj pacova, ali kada mi radimo eksperiment, mi smo dobri, a Seralini je nevaljao. Zar ne vidite ?“

Da, magla se razilazi i stvari postaju jasno vidljive.

Neki komentar, Monsanto ? Bio bih srećan da ga prenesem Majklu Hensenu.

(Magacin.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *