Монструозна акција „Бљесак“: Напали Србе на спавању, цистерном спирали крв како би сакрили злочин

Monstruozna akcija „Bljesak“: Napali Srbe na spavanju, cisternom spirali krv kako bi sakrili zločin

1 maja 2017

Danas se navršavaju 22 godine od akcije hrvatskih oružanih snaga „Bljesak“ na Zapadnu Slavoniju, koja je bila pod zaštitom UN, u kojoj je ubijeno ili se vodi kao nestalo 283 Srba od kojih je 55 žena i 11 dece, dok je srpski narod proteran iz tog dela Hrvatske.

Hrvatske vojne i policijske snage su 1. i 2. maja 1995. godine izvršile agresiju na Zapadnu Slavoniju, koja je tada bila zona pod zaštitom UN – takozvani sektor „Zapad“ i bila je u sastavu Republike Srpske Krajine.

Područje na kome je u to vreme živelo oko 15.000 Srba, od kojih su 4.000 bili vojnici, napalo je, prema hrvatskim podacima, oko 16.000 pripadnika hrvatske vojske i policije, a prethodno su obavestili pripadnike UN, koji su pobegli pre akcije. Srpsko stanovništvo zatečeno je na spavanju.

Srbi Zapadne Slavonije tada su krenuli u egzodus spasavajući živote, a na putu prema „mostu spasa“ preko reke Save, koji vodi u Republiku Srpsku, kolone srpskih izbeglica sustizale su avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci.

Duž magistralnog puta Okučani-Stara Gradiška-Okučani i u naselju Nova Varoš u Hrvatskoj 1. i 2. maja 1995. godine ležali su razbacani leševi, unakažena tela žena, dece i starijih osoba, prevrnuti traktori, konjske zaprege i stvari.

Pripadnici argentinskog kontingenta Unprofora posvedočili su tada da su hrvatske snage cisternom spirale krv sa asfalta na putu prema naselju Nova Varoš. Ovaj put je kasnije presvučen novim slojem asfalta da bi bili sklonjeni svi tragovi ovog zločina.

U akciji „Bljesak“ preživeli civili koji nisu pobegli odvedeni su u logore za civile, pa je taj prostor ostao potpuno ispražnjen, a njihova imovina zatim je opljačkana, popaljena i uništena.

U Gradišci će biti obeležene 22 godine od stradanja Srba u Zapadnoj Slavoniji. Organizatori su Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, opština Gradiška i Udruženje proteranih Srba iz Zapadne Slavonije.

Parastos žrtvama stradanja u akciji „Bljesak“ biće služen i u Crkvi Svetog Marka u Beogradu.

KOMENTARI4 komentara

 1. kuka says:

  Očevici tvrde da su koristili čak i deterdžent za pranje krvi.

  • dragan says:

   Nije Argentinski već Nepalski ili Jordanksi bataljon. Na samom ulazu u selo bila je baza Nepalskog bataljona. Samo para dana posle tih događaja prsvučen je novi asfalt

 2. RHgnjoj says:

  I sta im se isplatilo??? Prosao sam tim krajem i tamo niko ne zivi. I inace,cim se izadje iz zagreba svugde pustahija,i u Istri,Dalmaciji,Slavoniji,Lici...prazno. Ni u tim delovima RH vise nece ni hrvati da zive,svi beze u EU, propali su,bankrot,mladi im beze i nikad se vise nece vratiti,demograf iz zagreba kaze da ce za 10 godina u RH ziveti ispod 3 mil.stanovnika,a ja vec godinama pricam 2,5 mil. Za 10 godina neko ce samo usetati u RH i rasterati krezube matorce,to ce biti ili Srbi Krajisnici koji vole svoj kraj,mada se ja nikad tamo u tu sirotinju ne bi vratio,ali kapiram,principi su u pitanju, ili arapi. To ce biti posteni usud za "svekolike hrvatice i hrvate".

  • Lajla says:

   Sta su sijali vreme je doslo da zanju.Osijek je najveci grad u Slavoniji,koji zvrlji prazan prvo su otisli Srbi a sad statistike kazu da je Osijek u zadnje vreme napustilo 10 000 Hrvata.Dok se ne namiri broj zrtava lijepe njihove Hrvati ce nestajati u druge drzave.A taj broj je cc2 milion.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *