МОНСТРУОЗНА ФОТОГРАФИЈА АУСТРАЛИЈСKОГ СПЕЦИЈАЛЦА! Из вештачке ноге мртвог талибана ПИЈЕ ПИВО! (УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО)

МОНСТРУОЗНА ФОТОГРАФИЈА АУСТРАЛИЈСKОГ СПЕЦИЈАЛЦА! Из вештачке ноге мртвог талибана ПИЈЕ ПИВО! (УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО)

1 децембра 2020

Аустралијски „Гардијан“ објавио је фотографију војника специјалних снага те земље како пије пиво из протетске ноге мртвог талибанског војника у бару у Авганистану.

Војник који је наводно приказан на фотографији и даље је у војсци, наводи „Гардијан“. Фотографија је снимљена у бару „Фет лејдис армс“, импровизованом пабу отвореном у аустралијској бази специјалних снага у Тарин Kовту 2009. године.На другој фотографији се виде двојица војника како плешу са вештачком ногом, за коју се верује да припада талибанском борцу убијеном током напада на комплекса тунела у месту Kакарак у Урузгану у априлу 2009. године.

После операције у којој је заплењена, протетска нога је постављена у „Фет лејдис армс“ и путовала је заједно са јединицом.

– Нога се налазила свугде где је постављен „Фет лејдис армс“ и повремено је коришц́ена за испијање пива – рекао је један бивши војник за „Гардијан“.

Фотографија је објављена две недеље након што је шеф аустралијске војске Ангус Kебел објавио извештај који оптужује аустралијску војску за ратне злочине у Авганистану.

Извештај садржи податке о 39 случајева убистава авганистанских цивила и затвореника од стране елитних аустралијских трупа између 2005. и 2016. године. Аустралијска војска отпустила је 13 војника после свеобухватне четворогодишње истраге ратних злочина у Авганистану.

Начелник одбрамбених снага извинио се авганистанском народу у име Аустралије, описујуц́и поступке војника који су умешани у злочине као „срамотне“, оценивши их као „тешку издају“ аустралијске војске.

Ветерани аустралијске војске негодовали су због тога што извештај није усмерен на команданте високог нивоа, сугеришуц́и да „није било начина“ да старешине нису биле свесне ратних злочина у којима су учествовали њихови потчињени.

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u