MONSTRUOZNO: Hrvati terali Srbe da skaču na glavu i ližu sopstvenu krv

MONSTRUOZNO: Hrvati terali Srbe da skaču na glavu i ližu sopstvenu krv

16 januara 2014

ekshumacijaU nastavku suđenja za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu nad zarobljenicima srpske nacionalnosti, svedoci Tužilaštva BiH su u sudnici prepoznali optuženog Josipa Tolića i rekli da ih je on tukao i terao da ližu vlastitu krv.

Drago Ninković je ispričao da je početkom maja 1992. odveden iz Novog Grada u fiskulturnu dvoranu škole u Odžaku, sa još 500 do 600 civila. Uslovi u sali škole su, kako je rekao, bili loši, a slobodu kretanja su im ograničavali stražari, među kojima i optuženi Josip Tolić, koga je svedok prepoznao u sudnici.

On je ispričao da je bilo ubistava u sali škole u Odžaku, navodeći da je Rade Tomanović tučen kundakom, posle čega je preminuo u fiskulturnoj dvorani. Iz Odžaka su zatvorenici, kako je ispričao Ninković, odvedeni u Novi Grad, gde su stražari bili Golubović, Tolić i Jurica Božić.

“Tukli su me Golubović i Tolić palicom po glavi dva puta, jednom sedam do osam udaraca, drugi put tri do četiri”, rekao je Ninković, dodavši da su onda prebačeni u Brod, gde su išli na kopanje rovova.

Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade HVO-a, od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda.

Drago Ninković prepoznao je optuženog Tolića u sudnici. “Mene su lično tukli Josip Tolić, Anto Golubović, Jurica Božić. Znao si kad Tolić udara, trenirao je karate. Terao nas je da zamišljamo da je pod voda i da skačemo na glavu, a kad krv oblije, onda nas je terao da ližemo našu krv”, izjavio je on.

Suđenje se nastavlja 30. januara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *