МОНТГОМЕРИ: ЕУ да схвати да је „шаргарепа“ чланства у ЕУ давно престала да делује

MONTGOMERI: EU da shvati da je „šargarepa“ članstva u EU davno prestala da deluje

23 septembra 2023

Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri izjavio je danas da bi EU trebalo da shvati da je „iluzorna šargarepa članstva u EU“ odavno prestala da deluje jer u nju niko u Srbiji, na tzv. Kosovu ili u Bosni ne veruje.

On je za Tanjug rekao da se i EU i SAD nakon više od 20 godina i dalje se drže politike prema Bosni, koja se zasniva na Dejtonskom sporazumu i Prištini na koju gledaju kao na „jedinstvenu multietničku vladu“, a koje nikada nisu funkcionisale.„I Kosovo i Bosna su podeljeni i sada kao i tada. Insistiramo na vrsti multietničkih društava kakva imamo u SAD i EU. Potrebna su nam drugačija rešenja na Balkanu ili će ona i dalje biti nestabilna sa realnom mogućnošću nasilja“, rekao je Montgomeri.

Dodao je da je postojalo rešenje za KiM koje bi funkcionisalo, ali da je na njega bivša nemačka kancelarka Angela Merkel stavila veto.

Komentarišući jučerašnji govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Montgomeri je rekao da je on bio dobar i promišljen.

„Tačno je naglasio poštovanje povelje UN. Takođe se fokusirao na razvoj svoje zemlje. To je nešto do čega izgleda nikome od kosovskih Albanaca nije stalo. Neću se doticati njegovih komentara o akcijama na Kosovu, osim da kažem da ima grešaka, trauma i dobrih ljudi na obe strane. Naglasak mora biti na obe strane koje u potpunosti pokušavaju da rade na normalizaciji odnosa zasnovanoj na budućnosti, a ne prošlosti“, zaključio je Montgomeri.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *