МОНТГОМЕРИ ПОРУЧИО ВУЧИЋУ И СРБИЈИ: Сви даљи уступци на Kосову су непотребни – ОД АЛБАНАЦА И ЗАПАДА НЕЋЕТЕ ДОБИТИ НИШТА

MONTGOMERI PORUČIO VUČIĆU I SRBIJI: Svi dalji ustupci na Kosovu su nepotrebni – OD ALBANACA I ZAPADA NEĆETE DOBITI NIŠTA

12 januara 2021

Koliko god je teško poverovati, Zapad do danas nije shvatio značaj kosovskog pitanja za Srbiju, istakao je bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri.

„Budući da ne razumeju, nisu spremni da preduzmu korake za rešavanje situacije na Kosovu, koji bi možda značili izvesnu bol ili čak bes za obe strane, ali ne bi bili shvaćeni kao potpuno jednostrani“, ocenio je Montgomeri.



Dok se ovo potpuno ne razume, neće biti ostvaren stvarni napredak, pregovori će biti bezuspešni, a na Srbiju će se vršiti stalni pritisak, naveo je Montgomeri u autorskom tekstu za Kosovo onlajn,

Trampova administracija i njen predstavnik za Balkan Ričard Grenel, prema njegovom mišljenju, iskreno su imali malo razumevanja ili brige za balkanski region.

Zato ih nije bilo briga za stavove Evropljana ili američke spoljnopolitičke zajednice, naveo je Montgomeri.

U stvarnosti nisu imali šanse da postignu bilo šta važno, zbog protivljenja EU, američkih spoljnopolitičkih aktera i nekoliko domaćih grupa kosovskih Albanaca, smatra Montgomeri.

Nesrećni napor da se pritisnu Srbija i kosovski Albanci da promene svoj pogled na izraelsko pitanje u okviru pregovora, pokazuje gde su bili njihovi istinski interesi, naveo je bivši američki diplomata.

Ostaje činjenica da se kosovski Albanci osećaju ohrabreno da zauzmu ekstremne stavove, jer misle da imaju podršku SAD, naglasio je Montgomeri.

Oni se nece zadovoljiti ničim manjim od punog priznanja u trenutnim granicama, tvrdi on.

Na Srbiju se u međuvremenu sve više vrši pritisak na ustupke u tom pravcu – iako se čini da je punopravno članstvo Srbije u EU veoma daleko, a obećanja kosovskog rukovodstva u „dijalozima“ sa Srbijom nisu ispunjena, naveo je Montgomeri.

Ne vidim zašto bi Srbija imala bilo kakvo uverenje da će dalji ustupci s njene strane biti ispoštovani ustupcima s druge strane, istakao je on.

Sve ove priče o odnosima Srbije sa Rusijom i Kinom su bespredmetne, smatra Montgomeri, navodeći da nema ništa loše u tome što ima dobre odnose i sa njima i sa Zapadom.

„Ali problem će nastati ako srpski elementi na Kosovu ili u Bosni preduzmu neprihvatljive mere, a EU/SAD iz lenjosti i nespremnosti da to preuzmu na sebe, zatraže od vlade Srbije da ispravi neprihvatljivo ponašanje“, naveo je Montgomeri i dodao da je to scenario kojeg se lično plaši.



Zapad će, umesto da se direktno bavi situacijama u Bosni ili na Kosovu, izvršiti intenzivan pritisak na srpsku vladu da to učini, bez ikakve opipljive koristi za preduzimanje vrlo nepopularnih političkih akcija, naveo je on.

Jedino što će se time postići je da Srbiju pomeri dalje od Zapada i uvede Balkan u kontinuiranu nestabilnost, ocenio je Montgomeri.

Iako praktično svi balkanski lideri tokom proteklih 30 godina, ili više, dele odgovornost za ovu situaciju, Zapad treba da shvati sopstvenu odgovornost, koja se opet zasniva prvenstveno na fundamentalnom nerazumevanju regiona u kombinaciji sa arogantnim stavom da sve zemlje sveta treba da podjednako dele i poštuju sve naše politike i stavove istakao je on.

Osnovni zaključak ostaje – zemlje Balkana nisu u stanju da se same pomire, a postupci međunarodne zajednice, iako dobronamerni, samo pojačavaju nestabilnost, naveo je Montgomeri u tekstu i dodao da se žarko nada da greši.

KOMENTARI



10 komentara

 1. dinki says:

  Au baš nas zabrinu,au eto ruske raketne baze u Srbiji a ako vi ne budete htjeli potrudićemo se da budu kod nas.Ne dam KiM ne dam bagro Srbiju.

 2. I Love persida says:

  Što jes, jes. Možda da na ustupe ukidanje i poslednjeg srbina na kosmetu? Mislim da Vuči ipak ima dobre ideje zašto pak mi ustupamo, zašto hrvatima pomažemo, zašto crnoj gori pomažemo i zašto svom narodu ne pomažemo? Valjda zato da bi pomogli izvan naših granica. Mašemo suknjicom i gde treba i gde ne treba, Lambada!

 3. Kosovac says:

  Ovaj mali mrav počinje da bezobrazno preti. Čuješ, kaže EU/SAD iz lenjosti i nespremnosti da to preuzmu na sebe, zatražiće od vlade Srbije da ispravi neprihvatljivo ponašanje Srba iz Republike Srpske i Srba sa Kosmeta. Zaboravio je da u ovu priču uklopi i Rusiju, ili misli da nećemo da se setimo Rusije. ……………2015. godine, marta meseca, ovaj mali mrav zvani Montgomeri objavljuje autorski članak pod naslovom „Srbija je talac Rusije – dok ne skinete Kosovo s vašeg vrata zauvek ćete biti zaglavljeni u limbu“. Ne znam šta mu to znači „limb“ ali znam odlično kako izgleda kada nešto skineš s vrata. Još ako je to teško kao Kosovo, onda puna kapa. Čuješ sorošoida, „Srbija je talac Rusije“. Kolike li je pare dao Vučić ovome i Toniju Bljeru da bi lobirali za Srbiju. Ala su lobirali, svaka čast, da pomognu Srbiji da skine Kosovo s vrata. To ni Kostić SANU ne bi bolje uradio. ………………..Kada je Montgomeri počeo da lobira za SNS, bio je pošteno plaćen. Na kongresu pri formiranju stranke SNS, na pojavu cenjenog bivšeg američkog ambasadora neki neznalice iz SNS, malo više njih, koji nisu dovoljno konvertovali iz radikala, počeli su da mu zvižde, odjekivala sala. Ima snimak, ukoliko nije i na JuTube počeo da deluje „digitalni zaborav“. Stvar je izvadio Vučić, rekavši da nije Srpski zviždati ovom visokom američkom gostu. Ako je gost nekada bio ubica, vidimo da mu se ogadilo i da je prestao da ubija. Posle je radikalnim zviždačima na ovog srpskog prijatelja, na zasebnom sastanku objašnjeno da to zviždanje nije bilo ideološki ispravno.

 4. Don Kihot says:

  Pošteno je da je iznio svoje mišljenje, i nadam se da to znaju i naši na vlasti, te da se nećemo više zamajavati prijatestvom sa Zapadom i njihovim uslovljavanjem i da ćemo se okrenuti Evroaazijskom savezu u potpunosti, pa ćemo videti ko će se pre umoriti!!! Za 30-50 ili 100 godina će se snage u svetu promeniti i neko će e dosetiti da postiji Rezolucija SBUN 1244, a čiji smo svi potpisnici... A do tada srećno!!!

 5. Ivan Grozni says:

  Montgomery je samo do nekle u pravu. Ako se neko namece kao lider svih Srba; U BiH, na KiM u Crnoj Gori pa i u dijaspori onda se od njega ocekuje da nalazi i resenja za probleme koji nastaju a ne samo da ubira politicke poene kad je sve dobro. Pametni ljudi kad kupuju dva autobusa oforme tim strucnjaka da im pomognu a nas sveznajuci pregovara o skoro dvadeset posto teritorije i sve radi sam. "JER JE PAMETAN" Cak ni Skupstina ne zna sta se potpisuje i dogovara iza ledja naroda. Zapad ne zna sta znaci KiM za nas SRBE jer im to niko nije objasnio. Kad smo imali otvoren medjunarodni forum o znacaju KiM za srpski narod U EU, u UN? Nikad. Srbija mora da nastupa sa drugih pozicija nego sto je nastupala do sada. Jedan covek ne moze sam pregovarati a onda kukati kako mu je tesko. Da je bilo lako resili bi ga pre sto godina.

  • Kosovac says:

   @ Ivan Grozni, …..Mali mrav Montgomery lepo priča da Srbija treba da primiri i vaspituje Srbe iz Srpske i Kosova, a ti u stilu „Selo gori a baba se češlja“, mutiš o formiranju tima stručnjaka. Pričaš o nečemu što već postoji, tim stručnjaka ste već formirali i to sa najmerodavnijeg mesta SANU. Sve vitez do viteza. ……………Ja sebe smatram dobrim profilajlerom. Ali u tvom slučaju sam amaterski pogrešio. Tek sam sada shvatio da si ti evroljub. Verovatno sam krenuo sa pogrešnog predubeđenja.

   • Ivan Grozni says:

    Kosovac Nemoj se sekirati sto si pogresio o meni. Nace ti valida karijera biti unistena zbog toga. Samo da nesto pojasnim. Ja nisam niciji "ljub". Ni evro, ni ruso,ni kino, ni ameriko, vec sam samo Srbin u strahu sta ce sa nama biti had vise ne budemo imcli nista svoje. Kad budemo radili za razne seike age i begove, kad se ne budemo smeli serait promenadom jer je seik resio da to zabrani. Prodali smo zemlju do pred prag. PKB al dahri da bi od nje kupoveli po dvadeset pa i vise puta skuplje za nase potrebe. Toga se ja bojim. Ne bojim se ja onih koji su skolovali Milankovica, Teslu, Pupina vec onih koji su nam nametnuli Tita,Jovu Kapicica,Djilasa,Krcuna. One koji su cvet srpske omladine poslali na sremski front a posle ono sto je preteklo pobili po raznim kazamatima. U kraljevu igramo fudbal na kostima srpske omladine. Mnoga stratista su zabetonirana i na njima izgradjeni magacini i zgrade za stanovanje. Vise su Srba pobili oni koji su bili bliski sa ljubljenim SSSRom nego okupatori. Toga se ja bojim moj Kosovac. Danas se sekta na vlasti ponasa kao da imamo deset zivota pa ako jedan procardamo i nista ne zaradimo nije ni vazno.Kad starost dodje KO CE NAS GLEDATI I HRANITI? Arapi, Rusi, Svabe, Amerikanci. NI JEDAN OD NJIH Jescemo mezgru sa bukove kore,ako nam i to dozvole. Jeino ko nam moze pomoci smo MI SAMI. Valjda sad vidis cega se ja bijim.

  • Duca says:

   Ko donosi odluke na zapadu, taj zna šta je Kosovo za Srbiju, zato to i radi. Mi smo narod koji nije u stanju da se ujedini ni u odbrani svoje države, naša vlast nije priznala nezavisno Kosovo samo iz straha za svoju zadnjicu. Zato ga priznaje "na parče" svaki put pravdajući taj korak nečim "ubedljivim". Kad se sve to "potroši" i bude ostalo samo konačno priznanje, neko će i to uraditi. Američko-Hrvatski (tamo živi) pedofil će biti u pravu, jer se nismo složili ni oko čega, prosečnom Srbinu je golf dizel sa pola miliona kilometara puno važniji od države, a takav narod u položaju u kome jeste, opstati ne može. Ako Kosovo ima NATO bazu, a mi nemamo Rusku, mi smo izgubili, pitanje je samo vremena.

 6. Gagi says:

  Ideja o angazovanju ovih tipova je verovatno nastala u iznudici, pomislilo se, nije lose da imamo neka zvucna zapadna imena sa nama. Medjutim,prenebregla se cinjenica da su to kolonizatorski kadrovi koji nikada nece raditi protiv svoje centrale.Usput, sto da ne zakace neki honorar od jadnog naroda kome su sve to i napravili upravo oni. Sva ova politicka gimnastika je nepotrebna,odavno je sve vrlo jasno i poznato, kroz prohujale vekove smo vrlo precizno mogli definisati stavove KO nam je prijatelj a KO neprijatelj. Od koga mozemo da ocekujemo srbosek a od koga mozemo ocekivati pomoc da sacuvamo ovu krvavo stecenu parcelu gde smo stvorili nase ognjiste. Zapravo, ovaj zivotni prostor je vekovima bio nas, mi se suocavamo sa (visoko civilizovanim) divljim hordama koji otimaju tudje (lopovi) i imaju aspiraciju da prosire "svoj zivotni prostor",ovo nesto zvuci poznato. Svako novo eksperimantisanje je nepotrebno i suludo, samo se gubi vreme i energija sto i jeste cilj nasih neprijatelja, da nas uvedu u spiralu beskonacnog eksperimentisanja gde se sigurno zagubljujemo od osnovnog cilja. Nasi nepismeni pretci su bili mnogo prakticniji, shvatili su da je onaj koji ti jednom nacini zlo, uvek nepromenjivi neprijatelj i da tu nema " naucnog eksperimentisanja" da ce mozda biti bolji. Jednom dusmanin, uvek dusmanin.

 7. šiško says:

  Hehehehe! Ovaj monti pajton misli da smo mi baš svi glupi ili ludi, pa da ne shvatamo da je stvar upravo u neprekidnim pritiscima na Srbe da bi se iz njih iscedio i poslednji privredni i strateški resurs države Srbije. Od ludog vučića su budzašto kupili Gazivode i sad će biti mirni bar izvesno vreme, dok ne uoče nešto novo što bi vredelo oteti od Srba. Američki razbojnici odlično znaju šta za Srbe znači KiM i baš zato pritiskaju upravo na tom mestu na kom znaju da će najviše boleti i monti pajton to oldično zna. On poznaje odvrajtovu i zna šta se njoj mota po glavi. A ove pretnje kako će zapad reagovati na eventualno približavanje Srbije Rusiji su samo još jedna šarada, još jedan pokušaj da nas obmane. Sad kad su iz nas iscedili sve ili gotovo sve mi njima više uopšte nismo potrebni, jednako kao i Ukrajina. Sad bi oni nas i Ukrajinu vrlo rado prepustili Rusima da oni vade oči sa nama, da nas obnavljaju podižu, leče i hrane. I zauvek zaborave, odnosno upišu u večne anale zlikovačkih nacija koje su izumrle. Sukobi sa šiptarima, razume se, moraju i dalje da traju, jer je vatikan rezervisao ceo KiM za sebe. Posle izvesnog vremena, možda za samo par meseci zapad će psihopati dati par milijardi i on će potpisati sve što od njega budu tražili, a zatim zajedno sa porodicom umaći negde na neko skrovito mesto da krcka srpskom krvlju i nesrećom isprskane pare.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *