МОРА ЈОШ ДА ВЕЖБА: Говор тела показао ко је главни – ПУТИН ИЛИ ТРАМП

MORA JOŠ DA VEŽBA: Govor tela pokazao ko je glavni – PUTIN ILI TRAMP

10 jula 2017

Ni dva dana nakon istorijskog susreta američkog i ruskog lidera, prašina se ne sleže. Analitičari i dalje proučavaju svaki detalj njihovog sastanka.

Kameno lice predsednika Rusije Vladimira Putina pokazalo je ko je teška kategorija u svetskom ringu, piše ugledni britanski list „Gardijan“.

Njihov prvi susret bio je u VIP salonu konferencijskog centra G20 u Hamburgu tokom jutra. Predsednik Putin nameravao je da to bude kratko rukovanje, zaboravljajući da to ne postoji sa Donaldom Trampom. Predsednik SAD-a je izvukao desnu šapu, zgrabio mu ruku levom rukom i potom je protresao sa entuzijazmom znatno duže nego što je bilo ugodno. Čovek očigledno nema osećaj ličnog prostora.

– Vladimir se samo osmehnuo i nije reagovao na to. Donald je dosta viši od njega, ali je takođe u lošoj formi. Fizička olupina. Jedan džudo zahvat i Tramp bi bio na leđima, gde mu je i mesto – piše britanski list.

Do trenutka kada su se dva svetska lidera susrela na bilateralnom sastanku popodne, Putin je bio bolje pripremljen. Za obavezno fotografisanje na početku razgovora on i Tramp sedeli su u susednim foteljama sa prevodiocima i zvaničnicima sa jedne strane. Njihov govor tela je teško mogao biti gori. Donald je bio na ivici svoje stolice, pokušavajući da se pokaže kao da kontroliše situaciju. Vladimir je sedeo smireno, želeo je da oznoji američkog predsednika i uspeo je. Nije bilo sumnje ko je šef.

Donaldu je bilo neprijatno zbog duge tišine i počeo je da je ispunjava rečima. Bilo kakve reči.

– Imali smo vrlo … vrlo dobre razgovore. Sada ćemo razgovarati i očigledno je da će se nastaviti – rekao je Tramp, a Putin je pogledao dole, pokušavajući da se ne smeje. Obojica su imala prevodioce, ali su Amerikanci jasno zaboravili da dovedu prevodilac za engleski jezik, piše „Gardijan“.

– Radujemo se zbog puno pozitivnih stvari koje se dešavaju za Rusiju i za Sjedinjene Države i za sve na koje to utiče. Oduševljen sam i čast mi je što sam vas upoznao, gospodine predsedniče – rekao je Tramp.

Osetivši se nesigurnim, Tramp se setio prvog pravila diplomatije koju su mu savetnici rekli tog jutra. Ako se osećate neugodno, ponovite rukovanje. Tu nema greške. Američki predsednik je izbacio ruku koju je Putin prihvatio. Ovog puta Donald je držao drugu ruku pored sebe. Prva runda u korist Putina.

Sada je bio red na ruskog predsednika da govori. Zurio je u pod, glas mu je retko bio glasniji od šapata. Trampove oči su kolutale sa strane na stranu, nesiguran gde treba da fiksira pogled. Nije bio naviknut da se koncentriše na više od 140 karaktera istovremeno. Čak i to je često borba, analizira britanski list.

– Razgovarali smo preko telefona, ali telefonski pozivi nikada nisu dovoljni. Drago mi je da mogu da vas upoznam lično. I nadam se, kao što ste rekli, da naši sastanci daju pozitivne rezultate – rekao je Putin. Nije da je on imao mnogo nade. Dok je završio, Donald je prešao na drugo rukovanje. Vlad je bio siguran da je ovo još očiglednije od prethodnog. Dva – nula za Putina.

Zaključili su uvodne govore, nekoliko novinara je počelo da viče: „Hoćete li govoriti o tome kako je Rusija pokušala da utiče na američke izbore?“, pre nego što su izašli iz sobe. Putin je slegnuo ramenima.

Putin se opustio. Imao je 17 godina iskustva u internacionalnom rvanju za svojim pojasom, Tramp je imao samo nekoliko meseci. Ne bi to ni bilo takmičenje. Bilo bi neprijatno razgovarali o Ukrajini sa nekim ko nije potpuno siguran ni gde se nalazi. Dok bi završili, Tramp bi bio kaša na podu.

A onda su ušli u ring.

KOMENTARI3 komentara

  1. Baraba says:

    Remember remember remember ova 2 pajaca su samo pioni koji rade za istog gazdu

  2. goran says:

    Tramp je senilni klovn. Putin ga je nokautirao svojom pozom. Malo teatra za dokone, ništa više.

  3. Prle says:

    To je holivudsko ponasanje i tu nema niceg cudnog. Amerikancima je taj cinizam odlicno poznat a mi ga ne razumemo. Tako da govor tela nista ne govori vec samo govor vatre iz oruzja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *