Mora li Vojvodina da se žrtvuje da bi Srbija stigla do EU?

Mora li Vojvodina da se žrtvuje da bi Srbija stigla do EU?

20 septembra 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je pre nekoliko dana da će Srbija u procesu pregovora sa Evropskom unijom morati promeniti svoj Ustav i povećati stepen autonomije Vojvodine. On je izrazio mišljenje da je sada po njemu pravi trenutak da se otvori vojvođansko pitanje. Takvo njegovo drsko mešanje u ustavni poredak Srbije je izazvalo zabrinutost velikog dela javnosti da je nakon prećutnog pristanka na kvazidržavnost Kosova, sada na red došla i Vojvodina, kao nova žrtva koju Srbija treba da priloži na putu evrointegracija.

Naime, sada se čini kao da se ostvaruju pretnje nekadašnjeg nemačkog ambasadora Cobela, koji je izjavio da Srbija mora prestati da insistira na Kosovu kao delu Srbije, jer bi u tom slučaju moglo da se otvori pitanje Vojvodine. I kao što ovih dana vidimo, Jelko Kacin je u svojstvu ovlašćenog izvestioca Evropskog parlamenta rekao upravo to – da je došao trenutak za otvaranje pitanja ustavnog i zakonskog uređenja autonomije Vojvodine.

Vicepremijer Vučić je uz blago neslaganje kazao da mu nije jasno zašto je sada Kacin označen kao glavni krivac za takve istupe, ali to je zato na vrlo ubedljiv način objasnio savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, rekavši da je Jelko Kacin napravio diplomatski skandal – jer je njegova izjava «nedopustivo mešanje u unutrašnje stvari Republike Srbije, čime je povredio suverenitet i ustavno uređenje Republike Srbije, zato što su ustavne promene isključivo pravo građana Srbije i odgovarajućih državnih institucija».

Pa ipak, i pored skandaloznih izjava izvestioca Evropskog parlamenta, on je i danas u Beogradu nastavio razgovore sa visokim državnim zvaničnicima kao da je sve u najboljem redu, i kao da se nije založio za ustavne promene koje bi po mišljenju mnogih, s obzirom na loša balkanska iskustva, mogle da predstavljaju uvod u secesiju još jednog dela Srbije.

Mada je prvi potpredsednik Vlade na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za štampu sa Kacinom izjavio da otcepljenje Vojvodine od Srbije nije moguće i da je bilo kakva ideja o tome van pameti – ostaje činjenica da je upravo takav utisak ostao da lebdi u vazduhu za sve one koji dobro poznaju Kacinovu nedobronamernost prema Srbiji i Srbima. A ona datira još od vremena kada je početkom 90-ih godina u Sloveniji širio ratnu propagandu i kada je po sopstvenom priznanju iznosio laži o akcijama JNA da bi pridobio naklonost svetske javnosti, pa sve do novijeg vremena kada se otvoreno zalagao za kosovsku nezavisnost.

Uostalom, bilo bi dobro da se podsetimo šta o njemu misli predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je rekao sledeće – «Srbija treba da reaguje i da kaže da je Jelko Kacin persona non grata… On je običan smutljivac, ide po Bosni, Srbiji i Kosovu i pravi haos, i stalno radi protiv Srba. To je radio i 1991. kada je bio promoter rata i ubijanja vojnika JNA. On je pokušavao da slično uradi i u Bosni i Hercegovini, ali mu je jasno da to ne sme da priča, pogotovo ne u Banjaluci. On zato nikad ni ne dolazi ovde i ne bi ni trebalo da dolazi. On je politički gledano bolestan tip. Može da piše razne izveštaje, ali nas baš briga za njega».

Međutim, blage reakcije na izjave Jelka Kacina i normalan nastavak njegove posete Srbiji, te današnji redovni sastanci sa srpskim zvaničnicima, opravdavaju slutnje da će u procesu priključivanja Evropskoj uniji Srbija biti spremna i na nove ustupke, nakon kojih bi i Vojvodina mogla početi da se bespovratno udaljava od Srbije. A ako se to zaista desi, građanima će jedino ostati da bespomoćno uzvikuju – «Vojvodina je srce Srbije».

(Glas Rusije)

KOMENTARIJedan komentar

  1. pele says:

    V9jvodina naša dika, neće biti republika. -Sada kada su Dačić Nikolić i Vučić rešili pitanje Kosova i Metohije, odmah će da rešavaju pitanje Vojvodine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *