МОРАЋЕ УСKОРО ДА СХВАТЕ: Моћ више није на Западу – Са Русијом је сада опасно бити у сукобу било које врсте

MORAĆE USKORO DA SHVATE: Moć više nije na Zapadu – Sa Rusijom je sada opasno biti u sukobu bilo koje vrste

26 juna 2021

Rusko rukovodstvo, ako je potrebno, može da prekine odnose sa zapadnim zemljama, nanoseći im time značajnu štetu.

Politikolog Rostislav Iščenko skrenuo je pažnju na zanimljivu stvar. Pre nekoliko godina ruske vlasti nisu govorile o tome da nameravaju da napuste saradnju sa Evropskom unijom, ali ne tako davno situacija se promenila.Tokom jedne od konferencija za štampu, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov najavio je spremnost Moskve da prekine odnose sa EU ako se i dalje bude pridržavala sankcione politike.

Istovremeno, šef spoljnopolitičkog resora primetio je da Rusija ne teži takvom razvoju događaja, ali će, ako je potrebno, doneti ovu odluku.

Antiruske sankcije Zapada na snazi su već sedam godina. U takvoj situaciji postavlja se logično pitanje: Zašto vrhovno rukovodstvo Rusije ranije nije davalo takve izjave?

Kao što je Rostislav Iščenko primetio, Rusija je dugo, sa ekonomskog aspekta, bila usredsređena na Evropu i bilo je moguće prekinuti trgovinske veze s njom samo ako bi postojala jednako profitabilna alternativa.

„Lično sam rekao i napisao da postoji alternativa još 90-ih, ali je ta alternativa tada bila apstraktna. Da, postoji Kina, tu je i Daleki Istok i sa njima treba da zaključimo ove ugovore i stvorimo odgovarajuću logistiku i infrastrukturu. Upravo to Rusija radi poslednjih 15-20 godina“, naglasio je politikolog.

Dakle, nastavio je stručnjak, danas su svi rizici proračunati i svedeni na minimum. To se ne može reći za EU.

Zapad je postavio ekonomsku zamku za Rusiju, ali je sam upao u nju. Rizik da ostane bez ruskih energetskih resursa i drugih proizvoda veoma je visok i preti ogromnim i nerešivim problemima.

S tim u vezi, došlo je vreme da Evropa preispita svoj odnos prema Moskvi i shvati da je sa Rusijom opasno biti u sukobu bilo koje vrste.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. M says:

  To će biti razlog više da EUropa podržava USA plan-program vojnog napada na Rusiju,u cilju prisvajanja njenih resursa!Što više vrijeme bude odmicalo,sve više hlapljivih i gladnih očiju u svijetu,će gledati Ruske resurse,da ih otmu!Rusija će taj problem imati dugo i konstantno,i morat će se nositi s tim,a to neće biti lako!USA će puno lakše čuvati i sačuvati svoj prirodni rezervoar-Kanadu i Alasku!

  • milorad5 says:

   možda će biti halapljivi i gladni,možda će mnogi biti u tom stanju,ali izmedju pečurke i laganog skapavanja je ogromna razlika, a uvek ima i slabijih ribica u bazenu a rusi nisu od te vrste.Propasti koja nailazi nad svetom treba MI da se plašimo jer smo MALI i SLABI,rusima i knezima, mogu pljačkaški skakavci samo da prdnu pod prozor.Zapad je oglodjao svoje parče jabuke i sad bi da zagriszu u tudje ali sve što će da zagrizu je trava.Potpuni je jasno da će rusi ŽESTOKO udariti po svakome ko samo pokuša nešto ozbiljnije protiv njih,preti holokaust čitavim nacijama u slučaju napada na ruse,boloje da ne pokušavaju,mada uvel će sde naći budala koja će orva da proba,e kad ta budala dobije po ušima ostalima će biti jasno sve.

 2. Vesko says:

  Ko god je nekoga napao prvi a da nije bio napadnut ili ugrozen, na kraju je bio unisten. U potpunosti. NATO ce biti unisten, ili ce se hijene same ponistiti prije nego plate za svoje zlocine. Nadam se ovoj drugoj opcije ali ne iskljucujem ni prvu gledajuci ove predstave za malu decu jer vidim da gube nerve.

 3. Beli Orao says:

  Sve što sad uopšteno “ Zapad” radi su pokazivači njegove slabosti ! Počeli su poker i Rusija pa i Kina su prihvatili igru preko volje ali je prihvaćena ! Od devedesetih se mnogo toga promjenilo pa zapadni vlef u pokeru koji se nastavlja je vidljiv da gube tj da će ga izgubiti . Toga su i sami svjesni pa iz tog i ovako bahato ponašanje sa kojim kriju svoju slabost !

 4. Rista says:

  Pa ja stalno lupam da jednostavno prekinu tu saradnju i da im ne daju ništa, ali onako ristinski, preko kolena a to ne ide baš tako. Uglavnom, neobično me raduje da su stigli do te tačke i neće to stati. Ovi ne ukidaju sankcije a Rusija je sve bliže takvog rešenja. Nije to Ruska želja i to mi je jasno, ali 7 godina , pa mora negde početi da se osigurava. Kina jeste sigurna ali samo dok joj treba, a može da se dogodi više varijanti kako bi se Kina naterala na smanjenje uvoza sirovina iz Rusije. Zato me raduje i ta vest o Dalekom Istoku a im tu još svašta. Nije važno koliko treba da se Rusija odluči, samo neka to bude bez prevelikih posledica i da ne dođe do proleća u Rusiji još za vreme zime. Što se tiče tvrdnje M-a, da bi je tako pre napali, ne stoji! Oni napadaju i sada, kada Rusija neprekidno nudi saradnju. Dakle, napašće svejedno, a to je već poznato Rusiji i samo kupuje vreme koliko je to moguće. Meni se neobično dopada što je najzad počela i ovakva rasprava. To je svojevrsna "bomba" Evropi, ali ne i Americi. Amerika koristi ruske resurse preko Kine i nema problema sa tim ukidanjem ruskih resursa u EU. Kako god okreneš, EU je ispred raspeća. To će Amerika iskoristiti ali i bez toga, EU svejedno sprema napad na Rusiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *