Moralna lestvica

Moralna lestvica

5 септембра 2014

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

Vrijeme je da se SDP ogradi od mangupa u svojim redovima. Vrijeme je da se prijeđe sa one stare, znamenite »osudimo pojavu, spasimo druga« na modernu politiku u kojoj je svaka povezanost s mogućom korupcijom sankcionirana ne od birača nego od – politike same. Sada je već malo dosta moralnih manevara, inače SDP izbore potpuno sigurno više neće dobiti, bio glavni konkurent HDZ, ORaH ili bilo tko drugi.

Željko Sabo imao je optužnicu, i to za političku trgovinu, a dobio je podršku SDP-a za kandidaturu za gradonačelnika Vukovara na ponovljenim lokalnim izborima. Iako je bilo evidentno da je pokušavao doći do većine u Gradskom vijeću Vukovara na način na koji to nisu izbori odlučili, cijelo vrijeme imao je podršku SDP-a. Sisačka županica Marina Lovrić-Merzel bila je predstavljena kao velika žrtva političke namještaljke i nakon što je već bila provela tri mjeseca u pritvoru, tek tada ju je iz stranke isključila – gradska, sisačka organizacija SDP-a. Vrh SDP-a nikada se nije očitovao niti o jednom, niti o drugom slučaju eksplicite. I nakon svega, vidi se, i Sabo i Lovrić-Merzel i dalje imaju podršku. Dapače, to se čini onako, muljatorski – nema službenih izjava, nema javne osude, nema ograđivanja od ljudi koji su u svom bavljenju politikom očito okaljali ruke. Kad je županica isključena od svoje lokalne ekipe u Sisku, dapače, iz vrha stranke puštane su u medije neformalne izjave da vrh stranke s tim ni nema ništa. Oni se ne bi mešali, mo’š mislit. Dakle, umiješali su se, ali ne i preuzeli odgovornost za isključenje županice, dvostruki manevar.

Potpuno pogrešno. Već je dosadno ponavljati kako je SDP sa Zoranom Milanovićem na čelu podigao moralnu ljestvicu do samog vrha, ali svi već znamo i da nije lako biti Blanka Vlašić. Da svi radije tu ljestvicu spuste kad im treba. Slučaj Sabo pritom je doista poseban slučaj – za SDP izuzetno je važno da je imao vlast u Vukovaru, to je bilo pitanje građanske države, sam Željko Sabo teško je opstajao, pritisci su bili ogromni, čak na njegovu obitelj, pratili su ga deseci afera, vjerojatno i vrlo svjesno podmetanih. I sada, osuđen je na temelju tajne snimke, što je presedan. Izmučio se na sve načine da bi SDP držao Vukovar, simbol nacije. Ali, nažalost, vlast je na kraju pokušao zadržati političkom trgovinom.

Problem je u tome što je političko trgovanje do jedne mjere legitimno. Normalno da će pripadnik vladajuće koalicije, bilo koje i bilo gdje, imati pravo odlučivanja i upravljanja. Tome vlast služi, da se upravlja. Tome služi pokušaj da uđeš u vladajuću koaliciju ili stranku, da bi upravljao. Normalno da pripadnik Sabine vladajuće koalicije u Vukovaru može biti i član NO Borova. To je sve legitimno. Da, ako podršku dobiješ na izborima. Ovdje vijećnica HDZ-a, barem koliko je javnosti poznato, nije imala želju sama pristupiti Sabinoj koaliciji. Nego ju je, prema javno poznatome, on vrbovao nudeći joj razne beneficije, funkcije i, navodno, novac. Iz pozicije moći kupovao je njenu političku podršku. Nije teško u zakonu provjeriti da nije zakonito ako se to učini u cilju pribavljanja bilo kakve materijalne koristi za bilo kojeg aktera u toj priči. Vrh SDP-a taj slučaj nikada nije javno osudio, čak ni pojavu, a kamoli druga. Stoga se u vrhu stranke moraju zapitati neće li javnost slučajno pomisliti da je iza Sabine ideje da preuzme većinu Gradskom vijeću možda stajao, ili barem to znao, i vrh stranke?

Tanka je linija između moralnog i nemoralnog, u ovom slučaju čak i između zakonitog i nezakonitog. Dokle sežu legitimni politički pregovori, a gdje počinje mito i korupcija? Dilema svake demokracije i politike. Stvar interpretacije. Tricky. No, bitno je da javnost zna da to nije poželjno političko ponašanje.

Za HDZ-ovu masovnu pljačku svi su u toj stranci znali, ali tada se kod njih mislilo da nije baš sasvim moralno neispravno dio novca iz javnih poduzeća preusmjeravati negdje drugdje. Mislili su da će i javnost to shvatiti. Nije vrag da se i u SDP-u smatra da je normalno većinu u parlamentarnim tijelima stjecati nemoralnim ponudama? Javnost sigurno ne misli da je to ispravno.

Uostalom, nije li i Marina Lovrić-Merzel svoju većinu u Županijskoj skupštini stekla na način da je političkim neistomišljenicima, HSP-ovcima primjerice, osiguravala mjesta u izmišljenim savjetima gdje ih je doslovce plaćala za posao koji nikada nisu ni trebali odraditi. A vrh SDP planira je držati u svom stranačkom klubu ukoliko se nakon svega još poželi i vratiti u Sabor. Nedopustivo.

Bar za SDP.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u