Moralne nakaze

Moralne nakaze

30 jula 2014

Boris KnezevicPiše: Boris Knežević

Kada se piše ili govori o nekom ovdašnjem političaru, uvek je teško biti objektivan. Pre svega, zato što se uglavnom radi o tipovima koji u opisu posla imaju muljanje i prikazivanje sebe drugačijim nego što zapravo jesu. To nameće zaključak i da jednu ovakvu podeljenu ličnost običan čovek teško može da „prokljuvi“ kada priča iskreno i iz srca, a kada petlja i laže kao pas!

Dakle, na vreme sam se ogradio priznavši da ću ovom prilikom, verovatno, biti malkice subjektivan kada pišem o nečemu što je juče „izbilo iz cipela“ svakog dobronamernog, bez obzira na to da li se radi o Srbinu ili Bošnjaku, a tiče se dvostrukog ubistva koje je počinjeno u Trnopolju kod Prijedora. Mislim, stvarno, koliko đubre moraš da budeš da nečiju ličnu i porodičnu tragediju pokušavaš da iskoristiš u predizborne svrhe i za raspirivanje međunacionalne mržnje? Kakav je to ljudski šljam koji bez imalo stida i, što je najgore, bez ikakvog straha od posledica može da pre završetka zvanične istrage javno saopšti da je ubica dvojice Bošnjaka iz Trnopolja „sigurno neki Srbin“!?

Strašno je da likovi poput aktuelnog potpredsednika Narodne skupštine Republike Srpske Ramiza Salkića, delegata u Veću naroda RS Muje Hadžiomerovića ili prijedorskog odbornika Nedžada Bešića zloupotrebljavaju nesreću koju je bošnjački narod, objektivno, preživeo u Potkozarju za vreme proteklog građanskog rata. Još je strašnije da su pomenuti bošnjački političari pokušali da iskoriste veliki muslimanski verski praznik za dizanje tenzija i optuživanje „Vlaha“ kako su, bezbeli, jedino oni mogli da pucaju u Bošnjake koji su u većinskom bošnjačkom selu posle fajronta ostali da sede u lokalnoj kafani. U dokazivanju „sigurne srpske krivice“ Ramiza, Muju i jarane ne može pokolebati ni to što je jedan od ubijenih pre izvesnog vremena bio hapšen zbog rasturanja droge i posedovanja brojnog oružja. Otkud bi motiv za ubistvo, na primer, mogao da bude pokojnikov kriminalni bekgraund? Jasno je da su Srbi krivi za sve.

Pitam se šta će biti ako se otkrije da je ubica dvojice Bošnjaka iz Trnopolja neki njihov sunarodnik. Ili, šta ako je počinilac zaista Srbin, ali zločin nema veze sa verom i nacijom, već je u pitanju nešto potpuno drugo? Da li će se Salkić, Hadžiomerović i Bešić javno izviniti zbog širenja panike, mržnje i fašističkih teza o pripadnicima jednog naroda kao dežurnih krivaca za svaku bošnjačku tragediju? Sigurno da hoće, ali malo morgen. Kada se jednom transformišeš u moralnu nakazu, teško je ponovo postati normalan insan.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *