Moralno je ono što se mora

Moralno je ono što se mora

12 aprila 2013

kusturica_784x0Piše: Emir Kusturica

Opozicija RS sprema zajednički nastup na izborima 2014. Žele da uklone Dodika istom metodom kojom je sklonjen Milošević! Budimpeštanski stereotip._Otamo je Montgomeri srušio Miloševića, a danas, iz istog mesta, deluje grupa zadužena za Dodika! Oni su u vezi sa jednom televizijom i nekoliko političara. Kada zafali love ovi iz Budimpešte priteknu u pomoć. O moralnoj podršci da i ne govorimo.

Da ne bude zabune, nije reč o moralu iz knjige „Kategorički imperativ“ nemačkog filosofa Imanuela Kanta. To više liči na formulu morala koji praktikuju seljaci u okolini Užica! Tamo se tvrdi da je moralno ono što se mora! Po tome ispada da je Ambasada SAD u Sarajevu moralna baza. Srpskim političkim subjektima je nevažno što obaranje Miloševića nije dalo spektakularne rezultate u životu Srba i što Dodik nema nijednu dodirnu tačku sa bivšim predsednikom Srbije.

Milošević je ratovao, a Dodik nema u biografiji ratnu hipoteku. Sada je moralno (po definiciji seljaka iz okoline Užica) da se dvadeset godina posle rata dovode na vlast partije koje su započinjale rat devedesetih. Kakav cinizam! Treba dovršiti ono što međunarodna zajednica nije uspela u međuvremenu da izvede sa socijaldemokratima. Puštanje Kosova niz vodu, ali i konačno uništenje Republike Srpske! To ne mogu da obave leve partije! Treba dovesti one koji će kod nevernih Toma izazvati paranoju! Nije valjda dotle došlo? Bojim se da jeste!

Ono što komplikuje Dodikov život nije samo projekat „Južni tok“, čiji krak bi trebalo da stigne do Republike Srpske! Dodik neće u NATO. On traži, ako ništa drugo, ono referendum u RS!

To nikada nisam razumeo kod Miloševića! Ne to što neće u NATO, tu sam ga podržao, nego me je zanimalo kako je on bez atomske bombe u džepu ušao u rat sa Amerima! Ja bez antiraketnog sistema S300 to ne bih uradio ni u snu! Ali, Slobo je Srbin, nema šta. I još nešto: Milošević nije sa Rusima našao zajednički jezik. Voleo je Ruse, ali je odigrao pogrešnu kartu, finansirao Hazbulatova i komunistički prevrat koji je u Belom domu tenkovima zaustavio Boris Jeljcin. Predsednik Rusije je posle toga u beloj košulji proslavio slom komunista igrajući tvist. Klinton se tada, ali i kasnije, smijao tom čoveku! Tek kada je stigao Putin Ameri su prestali da se smeju Rusima! Promenilo se vreme, Rusiju ne vodi više pijanac, nego sportista. A „Južni tok“ bi trebalo da bude tačka na neostvarenu ljubavnu aferu Rusa i Srba! U slučaju uspeha projekta bio bi konačno ostvaren bratski odnos. Ako se stvar iskomplikuje i u Republici Srpskoj uspe budimpeštanski stereotip, ako budu dovedeni drugi političari, sa „Južnim tokom“ je mrka kapa.

Treba se setiti da ni Adenauer, nemački predsednik pedesetih godina, nije mogao da dovede gas u Nemačku. Da li je to izvodivo ako je i kontroverzni Berluskoni posrnuo na tom putu? Nije posrnuo zbog toga što je praktikovao seksualne orgije. On je to radio i pre nego što je potpisao ugovor sa Putinom o „Južnom toku“, čiji krak bi stigao i do Italije. Tek posle tog potpisa nezavisni američki magazin „Tajm“ je objavio članak pod naslovom „Što je dosta, dosta je!“ Mislili su na sporazum o dovođenju gasa iz Sibira u Italiju, a napisali da je nemoralno to što Berluskoni radi u privatnom životu.

U njegovom slučaju nije primenjiva definicija morala iz okoline Užica! On je stvarno nemoralan i to po merama Imanuela Kanta. Voli da orgija. Pitanje je zašto nam to nisu rekli pre nego što je postao premijer Italije. Gospodari uvek dovode na scenu grešnike i lupeže, ucenjene tipove koje, kada je potrebno, mogu i da oteraju! Isplati li se ovom narodu da, kada za to dođe vreme, glasa po receptu zvanom budimpeštanski stereotip?

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARI3 komentara

  1. Vido'je says:

    Da li će se naći neko da objedini pametne i inteligentne

  2. Vido'je says:

    Da li će se naći neko da objedini pametne i inteligentne ljude na jednom mestu sa patriotskim senzibilitetom i takvim osobinama i znanjem, kao što ih ima Kusturica? I da se od njih zatraži da ih zamolimo da ulože svoje intelektualne mogućnosti u korist Srbije, a siguran sam da takve patriote to ne bi odbile. Problem je naravno što ćemo se tada morati definitivno obračunati sa nabeđenim sveznalicama i neverifikovanim mudracima koji su u politiku ušli samo iz lične materijalne koristi i Srbiju i ovaj napaćeni narod doveli do ivice provalije i uporno drže monopol u igri koja nas vodi u nestanak. To se mora jednog dana desiti, ili nas uskoro više neće biti! Naša deca imaju prava da znaju kakvu im budućnost ostavljamo da žive!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *